Podcast

Hoe het waddenfonds een grabbelton werd

30 oktober 2019

Platform Investico

Apple Podcasts Spotify RSS Overcast Pocketcasts

Deze aflevering van Speurwerk gaat over het onderzoek naar het Waddenfonds. Veel onderzoeksprojecten beginnen met een tip of een incident. Dit onderzoek begon alleen met nieuwsgierigheid: Wat zou er gebeurd zijn met de honderden miljoenen van het Waddenfonds? Redacteuren Belia Heilbron en Eline Huisman van Investico zochten het uit voor De Groene Amsterdammer samen met hun regionale collega’s van Het Dagblad van het Noorden en De Leeuwarder Courant én met tv-programma Eenvandaag. Ze ontdekten dat van het oorspronkelijke doel van het Waddenfonds – het beschermen en verbeteren van het Waddengebied – weinig is terechtgekomen. In plaats daarvan is het tegenovergestelde gebeurd: het fonds is een grabbelton geworden in de handen van provincies die het gebruiken voor eigen projecten. Ook ondernemers en hobbyisten weten de subsidiepot te vinden.

In deze aflevering praten we met Belia Heilbron over de gesubsidieerde projecten van het Waddenfonds zoals een glow in the dark midgetgolfbaan of de restauratie van een orgel, die allebei een ton toegewezen kregen. Journalist Gerdt van Hofslot, van Het Dagblad van het Noorden, vertelt dat hij het Waddenfonds al langer onder de loep wilde nemen maar een samenwerking met Investico noodzakelijk was, omdat het onderzoek te tijdrovend is voor alleen de dagbladjournalistiek. En redacteur Eline Huisman legt uit hoe er belangenverstrengeling ontstond rond het fonds. Provincies die zelf subsidies aanvragen, zitten nu namelijk ook in het bestuur en kunnen hun eigen aanvraag goedkeuren. Luister hier naar de nieuwe aflevering van Speurwerk.

Lees het onderzoek

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend