Podcast

Het belangrijkste half uurtje van een asielaanvraag

20 april 2023

Platform Investico

Apple Podcasts Spotify RSS Overcast Pocketcasts

Het is misschien wel het belangrijkste moment van de Nederlandse asielprocedure en gek genoeg ook een van de minst bekende: de medische keuring van een asielzoeker. Het wordt uitgevoerd door een commercieel bedrijf. Hoe kun je deze keuring commercialiseren? Wat voor invloed heeft dat op een asielaanvraag? En worden asielzoekers hierdoor onterecht afgewezen? In deze aflevering van Speurwerk vertellen Belia Heilbron en Romy van der Burgh over hun onderzoek naar Argonaut, het bedrijf dat de IND adviseert hoe IND-medewerkers asielzoekers moeten benaderen, bejegenen en geloven.

Het onderzoek is gepubliceerd in de Groene Amsterdammer en in dagblad Trouw. De geannoteerde versie met alle gebruikte bronnen lees je hier.

Wil jij de onderzoeken die in Speurwerk aan bod komen steunen, wil jij de onderzoeksjournalistiek van Investico verder helpen? Wordt dan vriend van Investico. Via deze link kan je een jaarlijkse bijdrage doen om ons te steunen, die is fiscaal aftrekbaar, ook met een eenmalige bijdrage zijn we heel erg blij.

Presentatie & montage: Michelle Salomons & Sylvana van den Braak
Muziek & eindmix: Pepijn Buitenhuis

Lees het onderzoek

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend