Podcast

Hartje amsterdam in handen van dubieuze vastgoedeigenaar

7 juli 2021

Platform Investico

Apple Podcasts Spotify RSS Overcast Pocketcasts

Begin deze eeuw werden vier broers van de familie Choudrey veroordeeld tot enkele jaren gevangenisstraf voor hawala-bankieren: het witwassen van crimineel geld en ondergronds bankieren. Ziauddin Choudrey, het kopstuk van de familie, werd in hoger beroep vrijgesproken maar komt nog regelmatig in aanraking met justitie. Desondanks heeft hij meer dan dertig panden in het hart van onze hoofdstad in handen en breidt hij zijn imperium nog steeds uit.

In deze aflevering van Speurwerk vertellen Marieke Rotman en Romy van der Burgh over hoe zij het vastgoedimperium van Ziauddin Choudrey in kaart brengen en welke geweldsincidenten, overtredingen en bestuurlijke maatregelen daar plaatsvinden. De panden worden gefinancierd met verdachte hypotheekconstructies, waaronder een hypotheek van de Rabobank voor tientallen miljoenen euro’s. Zij vertellen hoe dit recht onder de ogen van alle instanties gebeurt, en pand na pand wordt opgekocht.

Presentatie & montage: Sylvana van den Braak & Simone Peek
Muziek & eindmix: Pepijn Buitenhuis

Lees het onderzoek

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend