Podcast

Gif lozen met goedkeuring van de overheid

7 oktober 2023

Platform Investico

Apple Podcasts Spotify RSS Overcast Pocketcasts

In 2019 stond Nederland op zijn kop: er ging een streep door alle vergunningen van veehouders en bouwprojecten. Het Nederlandse stikstofbeleid was in strijd met Europese natuurbeschermingswetten. Deze stikstofcrisis is nog volop gaande, maar het volgende probleem dient zich alweer aan.

In de jaren 80 en 90 kwam er veel vervuild water vanuit Frankrijk en Belgiƫ over de Nederlandse grens drijven. Onder druk van Nederland kwamen er daardoor strenge regels voor de kwaliteit van water in Europa. De deadline om al het water op orde te hebben: 2027.

Maar wat blijkt? Bijna geen enkel stukje water in Nederland is schoon genoeg.

Bijou van der Borst, Simon Dequeker, Emiel Woutersen onderzoeken giftige stoflozingen, bekijken vergunningen die zo verouderd zijn dat ze nog getypt werden op een typmachine en bezoeken Jelmer Buys, vertegenwoordiger van twee milieuverenigingen, die zelf de vervuiling in een Nederlandse rivier ging testen.

Investico deed dit onderzoek samen met Het Financieele dagblad, mede voor dagblad Trouw en de Groene Amsterdammer. Abonneer je hier op de nieuwsbrief van Investico en ontvang als eerste onze onderzoeksverhalen in je mailbox.

Vind jij Speurwerk leuk? Dan is De Groene Amsterdammer Podcast, met Kees van den Bosch, misschien ook iets voor jou. Luister hier!

Presentatie & montage: Sylvana van den Braak & Michelle Salomons
Muziek & eindmix: Pepijn Buitenhuis

Lees het onderzoek

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend