Podcast

Een rode loper voor illegale taxidienst Uber

12 juli 2022

Platform Investico

Apple Podcasts Spotify RSS Overcast Pocketcasts

Romy van der Burgh, Linda van der Pol en Karlijn Kuijpers vertellen in deze aflevering over de gelekte Uber Files. Uit deze files blijkt dat Uber met een agressieve lobby de Nederlandse politiek om haar vinger probeert te winden. Zo lobbyt onder andere Neelie Kroes enthousiast voor het bedrijf, tijdens haar afkoelperiode na haar Eurocommissariaat. Bovendien schendt de Nederlandse belastingdienst meerdere Europese verdragen door internationaal onderzoek naar Uber te traineren en vertragen.

Meer dan 124 duizend interne documenten van Uber werden gelekt aan The Guardian, die ze met het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ) deelde. Het lek bevat e-mails, chatberichten, notulen, memo's en andere bedrijfsdocumenten van Uber tussen 2013 en 2017.

Speurwerk laat horen hoe Romy, Linda en Karlijn de duizenden documenten doorzoeken en zien hoe Uber doelbewust wetten overtreedt en negeert, Nederlandse politici bespeelt en opsporingsinstanties en toezichthouders saboteert.

Het onderzoek werd gepubliceerd bij De Groene Amsterdammer, dagblad Trouw en het Financieele dagblad. De geannoteerde versie van Investico lees je hier.

Presentatie & montage: Sylvana van den Braak & Simone Peek
Muziek & eindmix: Pepijn Buitenhuis

Lees het onderzoek

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend