Saskia Naafs

Onderzoeken van Saskia Naafs

De auto als datavergaarbak 18.11.2020

De auto, een datavergaarbak

Binnenkort zijn alle nieuwe auto’s in Europa connected. Gegevens over je auto maar óók over jouzelf worden dan non-stop naar de fabrikant geseind. Waar komt de delete-knop?

Bewoners weinig invloed op de ontwikkeling van hun buurt 08.04.2019

Moeizame stadsvernieuwing in Rotterdam-Zuid

Rotterdam-Zuid moet in twintig jaar tijd naar het gemiddelde van de grote gemeenten worden geholpen. Maar het project is duur en technocratisch. En de bewoners hebben weinig te zeggen.

Een nog grotere hooiberg bouwen boven op een speld 14.03.2018

Experts waarschuwen: ‘datasleepnet’ werkt niet

Volgens de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, waarover 21 maart een referendum is, mogen inlichtingendiensten vrijwel onbeperkt gegevens binnenhalen van onverdachte burgers.

DNA-onderzoek ook onderdeel van sleepwet geheime diensten 28.02.2018

De DNA-verzameldienst

De nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten wil de AIVD een eigen DNA-databank geven, om bijvoorbeeld zelfmoordterroristen te identificeren. Een grove inbreuk op privacy van burgers.

De muren hebben sensoren 05.12.2017

Privacy onder druk in 'Smart Cities'

Wie verdient aan het toerisme? 27.07.2017

De echte kosten van pretpark Amsterdam

Tijdens de crisis zette Amsterdam de deur voor het toerisme wijd open. En toen liep het uit de hand. Het idee dat de stad als geheel van de bezoekershausse profiteert, is een mythe.

De bouwwoede van de universiteiten 10.02.2016

De campus-economie

Nederlandse universiteiten hebben miljarden geïnvesteerd in vastgoed. Ze lopen hierbij grote risico’s en de doelen – meer studenten en meer innovaties – worden zelden bereikt.

De privatisering van energiebedrijven 16.03.2015

Provincies en rijk steggelen om energiemiljarden

Provincies zijn in vergelijking met Rijk en gemeenten erg rijk. Vooral de verkoop van energiebedrijven spekte hun kassen. Nu Den Haag op hun geld aast, geven ze het snel uit of maken het onzichtbaar.

De leegstandsindustrie 13.10.2014

Helaas. U heeft getekend

Er is een schimmige leegstandsindustrie ontstaan. Tienduizenden mensen wonen op ‘antikraak’-contracten met veel plichten en weinig rechten. ‘Echt iets voor mensen die avontuurlijk willen wonen.’

Skaeve huse 20.11.2013

Rare huizen voor rare mensen

Onaangepaste types worden verbannen naar containers aan de randen van de stad. De tuigdorpen, hufterhutten en asowoningen zijn de woonscholen van nu, maar dan zonder de opvoedgedachte.

Wie redt de achterstandswijk? 14.08.2013

De burger moet het opknappen

Nu de overheid zich vanwege bezuinigingen terugtrekt uit achter­standswijken zijn de bewoners aan zet. Kunnen leken de leemtes vullen die professionals laten vallen?

Woningcorporaties in crisis 26.06.2013

Tucht van staat noch markt

De privatisering van de woningcorporaties heeft geleid tot grootschalige fraude, omvangrijke schulden en talloze onvoltooide bouw- en leefbaarheidsprojecten. Het toezicht heeft gefaald.

Verdedig de rechtsstaat. Steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek in Nederland.

We hebben al 0 nieuwe vrienden van de 3000.

Word vriend