Podcast

Wmo-hulp afhankelijk van postcode

24 juni 2019

Platform Investico

Apple Podcasts Spotify RSS Overcast Pocketcasts

Een speciale aflevering waarin we luisteren naar een reportage over de Wet maatschappelijke ondersteuning (de Wmo) van radioprogramma Argos, door Investico-redacteuren Sylvana van den Braak en Marjolijn de Boer. Ze deden onderzoek voor weekblad De Groene Amsterdammer, dagblad Trouw en radioprogramma Argos en ontdekten dat de decentralisatie heeft geleid tot grote lokale verschillen. Vier jaar geleden werden gemeenten verantwoordelijk voor het bieden van ondersteuning aan ruim één miljoen ouderen en mensen met een beperking of chronische ziekte. Voor veel burgers is het krijgen van passende hulp daardoor afhankelijk geworden van waar men woont. Sinds de decentralisatie zijn er 6.861 rechtszaken gevoerd over de Wmo, waarvan ruim 40 procent in het voordeel van de burger uitpakte. ‘Dat is relatief veel in vergelijking met andere rechtszaken tegen de overheid’, zegt de woordvoerder van de Raad voor de rechtspraak.

Deze reportage maakte Investico samen met Argos. Luister naar het verhaal van Wilma uit Amsterdam die zelf een rolstoelbus bouwde voor haar meervoudig gehandicapte dochter Francina, nadat de gemeente haar WMO-aanvraag afkeurde.

Luister hier naar de vijfde aflevering van Speurwerk.

Lees het onderzoek

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend