Podcast

Veilig kraanwater niet vanzelfsprekend in Nederland

1 mei 2021

Platform Investico

Apple Podcasts Spotify RSS Overcast Pocketcasts

Zorgen over loden waterleidingen in Nederland borrelen elke twintig jaar weer op. Eind 2019 ontdekken meerdere bewoners in Amsterdam-Noord dat er nog steeds lood in hun drinkwater zit. Net zoals in vele andere steden. Ondanks de bekende gezondheidsrisico's die hieraan vastzitten, en een wettelijk verbod op nieuwe loden leidingen zestig jaar geleden, is nog steeds niet in kaart gebracht waar in Nederland precies loden leidingen liggen. Dat betekent dat sommige Nederlandse burgers tot op de dag vandaag geen veilig drinkwater uit hun kraan kunnen halen. Bovendien weet een groot deel van die mensen dat zelf niet.

In deze aflevering van Speurwerk luisteren we naar een radioreportage van Argos, gemaakt door Remy van den Brand. Onder andere Investico-journalisten Thomas Muntz en Emiel Woutersen vertellen daarin over hoe het kan dat loden leidingen nog steeds in Nederlandse huizen te vinden zijn en wat voor gevolgen dat heeft.

Het onderzoek verscheen in De Groene Amsterdammer, bij radioprogramma Argos en bij Platform Investico. De eindmix en de muziek van deze aflevering van Speurwerk zijn gemaakt door Pepijn Buitenhuis.

Presentatie: Sylvana van den Braak & Simone Peek
Radioreportage: Remy van den Brand, Argos

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend