Podcast

Stiekem geld naar Iraanse bol.com

11 februari 2023

Platform Investico

Apple Podcasts Spotify RSS Overcast Pocketcasts

Sinds half september 2022 laaien de protesten in Iran enorm op en worden duizenden demonstranten opgepakt en honderden vermoord. Bij demonstreren blijft het niet: verschillende Iraanse bedrijven worden geboycot. En één van die bedrijven is verbonden aan Nederland
In deze aflevering van Speurwerk vertellen Linda van der Pol Romy van der Burgh en Yaghoub Sharhani hoe zij het spoor volgen van een investeringsmaatschappij op de Amsterdamse Herengracht naar Digikala, de Iraanse tegenhanger van Amazon en bol.com. Het bedrijf werd vorig jaar geboycot door een deel van de Iraanse bevolking, bijvoorbeeld omdat zij bang is dat het bedrijf persoonsgegevens deelt met de geheime dienst. Luister hier welke Europese ondernemers in het Nederlandse coöperatief zitten.

Linda van der Pol en Romy van der Burgh blijven onderzoek doen naar Iran, heb jij een tip voor ze? Mail het naar: vanderpol@platform-investico.nl.

Het onderzoek werd gepubliceerd bij Het Financieele dagblad, De Groene Amsterdammer en de Belgische krant De Tijd. De geannoteerde versie met uitgebreide onderzoeksverantwoording van Investico lees je hier.

Wil jij de onderzoeken die in Speurwerk aan bod komen steunen, wil jij de onderzoeksjournalistiek van Investico verder helpen? Wordt dan vriend van Investico. Via deze link kan je een jaarlijkse bijdrage doen om ons te steunen, die is fiscaal aftrekbaar, ook met een eenmalige bijdrage zijn we heel erg blij.

Presentatie & montage: Sylvana van den Braak & Simone Peek
Muziek & eindmix: Pepijn Buitenhuis

Lees het onderzoek

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend