Podcast

Ruziënde Russen in de Nederlandse rechtbank

18 juni 2020

Platform Investico

Apple Podcasts Spotify RSS Overcast Pocketcasts

In deze aflevering van Speurwerk hoor je Investico-redacteuren Karlijn Kuijpers en Simone Peek over de rechtszaken die brievenbusbedrijven in Nederland voor de rechter brengen. Iedereen met een in Nederland geregistreerde bv kan hier een rechtszaak beginnen of zelf voor de rechter worden gesleept, ook als het conflict niets met Nederland te maken heeft. We hebben een van de meest open rechtsstelsels ter wereld, waarin rechters dit soort zaken vrijwel nooit mogen weigeren. Maar dat begint te knellen.

In onze rechtbanken spelen jaarlijks naar schatting zeker duizend tot tweeduizend zaken die vrijwel niets met Nederland te maken hebben. In Groot-Brittanniƫ bleek eerder dat vooral oligarchen en zakenlieden afkomstig uit de voormalig Sovjet-staten naar westerse rechtbanken komen omdat ze die in eigen land vanwege corruptie niet vertrouwen. Wat haalt Nederland zich op de hals?

Lees de longread over dit onderzoek in De Groene Amsterdammer. Deze uitzending werd oorspronkelijk gemaakt voor radioprogramma Argos. Presentatie: Sylvana van den Braak & Simone Peek.

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend