Podcast

Onderzoek doen naar de FinCEN Files

23 september 2020

Platform Investico

Apple Podcasts Spotify RSS Overcast Pocketcasts

De FinCEN Files: een lek van ruim 2600 documenten van de Amerikaanse autoriteit FinCEN, waarbij Amerikaanse banken verdachte transacties moeten melden. Die geheime documenten kwamen via internationaal journalistencollectief ICIJ in handen van meer dan 400 journalisten uit 88 landen, onder wie Karlijn Kuijpers en Anouk Kootstra van Investico.

Het lek laat zien dat ’s werelds grootste banken, waaronder de Nederlandse bank ING, bleven profiteren van machtige en gevaarlijke klanten, zelfs nadat ze waren gestraft voor hun nalatigheid om witwassen tegen te gaan.

In deze aflevering van Speurwerk vertellen Karlijn Kuijpers en Anouk Kootstra hoe je onderzoek doet in een berg documenten, wat ze daarin tegenkwamen - en hoe ze omgaan met dreigementen en advocatenbrieven van de partijen waarover ze schreven. En waarom is het, ook na de grote onderzoeken rond de Panama en Paradise papers, belangrijk zo uitgebreid over de FinCEN-Files te berichten?

Het onderzoek verscheen in de vorm van meerdere artikelen in weekblad De Groene Amsterdammer, Dagblad Trouw en het Financieele Dagblad. De eindmix en de muziek van deze aflevering van Speurwerk zijn gemaakt door Pepijn Buitenhuis en de gesprekken zijn deels opgenomen in State Of Mind studio. Luister hier naar de nieuwe aflevering van Speurwerk.

Lees het onderzoek

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend