Podcast

Omscholingssubsidie lot uit de loterij

26 januari 2022

Platform Investico

Apple Podcasts Spotify RSS Overcast Pocketcasts

Na de uitbraak van het coronavirus vreest de overheid voor een enorme stroom aan werklozen. In mei 2020 kondigt minister Koolmees, toen nog Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, daarom de regeling Nederland leert door aan. Mensen die hun baan kwijt zijn, of kwijt dreigen te raken, kunnen via deze regeling om- en bijgeschoold worden, aan de hand van gratis coachingstrajecten, trainingen en opleidingen.

Inmiddels is er bijna 200 miljoen euro subsidie voor uitgetrokken. Investico vroeg zich af waar deze subsidie precies terecht is gekomen. In deze aflevering van Speurwerk vertellen journalisten Michelle Salomons en Emiel Woutersen over hun zoektocht. Ze ontdekten dat zeventig procent van de gesubsidieerde opleidingen zich niet op een beroep richt waar personeel nodig is. Daarnaast bereikt de regeling ook nauwelijks lager opgeleiden. Wat ongelijkheid tussen laag en hoog opgeleiden in stand houdt en de tekorten op de arbeidsmarkt niet oplost. Luister hier naar de aflevering van Speurwerk.

Het onderzoek werd gepubliceerd bij De Groene Amsterdammer en EenVandaag. De geannoteerde versie van Investico lees je hier.

Presentatie & montage: Sylvana van den Braak & Simone Peek
Muziek & eindmix: Pepijn Buitenhuis

Lees het onderzoek

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend