Podcast

Nederlandse rozentelers ontlopen belasting in Kenia

11 maart 2020

Platform Investico

Apple Podcasts Spotify RSS Overcast Pocketcasts

Nederlandse rozenkwekers hebben zich massaal in Kenia gevestigd. De grond waarop rozen geteeld wordt in Nederland nam tussen 2000 en 2016 af van 932 hectare tot 200. Veel Nederlandse telers verhuisden hun bedrijven namelijk naar onder andere Kenia. Voor de bedrijven gunstig, omdat arbeidslonen, energie- en water kosten en grondprijzen veel lager liggen dan in Nederland en het klimaat een stuk gunstiger.

Deze Nederlandse kwekers lagen al eerder onder vuur omdat zij onder andere milieu- en arbeidsvoorwaarden schenden. Nu blijken zij ook massaal hun belastingplicht te ontlopen, Een onderwerp dat nog niet eerder werd blootgelegd door journalisten.

Investico-redacteuren Romy van der Burg en Linda van der Pol deden dat wél en vertellen hierover in de nieuwe aflevering van Speurwerk. Voor weekblad De Groene Amsterdammer en dagblad Trouw ontdekten zij dat deze Nederlandse tuinders hun belastingplicht ontlopen. De bloemenbedrijven gebruiken slimme trucs via onder andere export-bedrijven in Nederland en brievenbusmaatschappen in belastingparadijzen zoals bijvoorbeeld de Britse Maagdeneilanden en Liechtenstein. Of verkopen hun oogst voor een kunstmatig lage prijs aan een zusterbedrijf in Nederland of Dubai, waardoor de winst van het bedrijf in een land komt te liggen waar de winstbelasting veel lager ligt dan in Kenia.

Maar hoe kom je daar precies achter? In de nieuwste aflevering van Speurwerk praten we met de redacteuren over hun zoektocht naar informatie, hun bezoek aan Kenia en waardoor er moeilijk tegen belastingontwijking op te treden valt. Gijs Verbraak, een medewerker van ontwikkelingsorganisatie ActionAid, vertelt wat belastingontwijking betekent voor Keniaanse burgers en wat de impact is op voornamelijk vrouwen, kinderen en burgers die in armoede leven. Luister hier naar de nieuwe aflevering van Speurwerk.

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend