Podcast

Mensenhaar uit Chinese strafkampen naar Nederlandse kappers

2 december 2020

Platform Investico

Apple Podcasts Spotify RSS Overcast Pocketcasts

Extensions, nepwimpers en andere haarwerken worden dankzij openlijk gebruik door celebrities zoals Kim Kardashian steeds populairder. Op verpakkingen van haarwerken lijkt het haar vaak uit Brazilië, Peru of Bolivia te komen. In werkelijkheid komt het uit China. China is wereldwijd de grootste speler op de haarmarkt en harkt er ieder jaar rond de 1 miljard mee binnen. Handelaars trekken over het arme platteland, waar jonge meiden hun staart afstaan om hun gezin te kunnen onderhouden. Maar toen de Amerikaanse douane containers vol haar onderschepte, bleek de oorsprong schokkend. Het haar zou uit Chinese interneringskampen, waar duizenden Oeigoeren worden ‘heropgevoed’, komen. De haarwerken waren onder dwangarbeid gemaakt en mogelijk ook gedwongen afgestaan.

In deze aflevering van Speurwerk vertellen Eline Huisman en Linda van der Pol hoe zij onderzochten of die haarwerken ook bij de Nederlandse kappers terecht komen. Ze vertellen over het aanleggen van databases van Chinese haarfabrikanten, hoe zij samen met een tolk het Chinese internet afspeurden op zoek naar mogelijke aanknopingspunten en over wat er zich in deze strafkampen in Xinjiang afspeelt.

Het onderzoek verscheen in De Groene Amsterdammer, De Linda, dagblad Trouw, Hart van Nederland en bij Platform Investico. De eindmix en de muziek van deze aflevering van Speurwerk zijn gemaakt door Pepijn Buitenhuis.

Presentatie: Sylvana van den Braak & Simone Peek

Lees het onderzoek

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend