Podcast

Lesmethodes leveren veel geld op, en steeds slechter lezende kinderen

27 december 2023

Platform Investico

Apple Podcasts Spotify RSS Overcast Pocketcasts

Begin december was het weer voorpaginanieuws: de leesvaardigheid van Nederlandse tieners zakt opnieuw naar een dieptepunt. Eenderde van de vijftienjarigen heeft een zwakke taalvaardigheid, blijkt uit internationaal onderzoek. Hierdoor hebben ze een risico laaggeletterd het onderwijs te verlaten en functioneren ze vervolgens minder goed in de maatschappij. Nederland doet het in het internationale Pisa-onderzoek op de Grieken na het slechtst. Dat is niet zo gek, de leesmethodes hier werken niet, en het erge is dat we dat al vijftien jaar weten.

In deze aflevering van Speurwerk hoor je Machteld Veen en podcastmakers Michelle Salomons en Sylvana van den Braak over hun onderzoek naar de Nederlandse onderwijsmarkt. Ze treffen een markt zonder drempels, waarin iedereen die dat wil een lesmethode kan uitbrengen. Inhoudelijke eisen zijn er nauwelijks. Leerkrachten moeten zich door deze commerciƫle markt worstelen en beslissen welke materialen ze in hun klaslokaal willen gebruiken. De invloed van die commerciƫle markt bereikt ook het klaslokaal.

Investico deed dit onderzoek samen met De Groene Amsterdammer, mede voor dagblad Trouw. De geannoteerde versie met uitgebreide onderzoeksverantwoording van Investico lees je hier. Abonneer je hierop de nieuwsbrief van Investico en ontvang als eerste onze onderzoeksverhalen in je mailbox.

Presentatie & montage: Sylvana van den Braak & Michelle Salomons
Muziek & eindmix: Pepijn Buitenhuis

Lees het onderzoek

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend