Podcast

Klimaatbos van Shell is kwetsbare brandhaard

12 december 2019

Platform Investico

Apple Podcasts Spotify RSS Overcast Pocketcasts

Deze aflevering van Speurwerk gaat over het onderzoek naar klimaatbossen: tropische regenbossen die worden beschermd om het broeikasgas Co2 dat we dagelijks produceren, te compenseren. Een systeem dat begon als win-win, maar inmiddels veel kritiek krijgt van milieuwetenschappers en natuurbeschermers. In April 2019 kondigde ook oliegigant Shell aan CO2-compensatie aan te bieden, via bescherming van tropische bossen en aanplant van nieuwe. Maar wat gebeurt er wanneer zo’n klimaatbos in Indonesië getroffen wordt brand? Redacteur Daphné Dupont-Nivet zocht het uit voor De Groene Amsterdammer en dagblad Trouw, samen met Jasmijn Missler en Indonesische journalisten van het tijdschrift Tempo en het digitale platform Narasi. Ze ontdekten dat dit soort projecten minder garanties bieden dan de investeerders hun klanten doen geloven. Met behulp van satelliet-analyses, experts en onderzoek in Indonesië kwamen ze erachter dat een deel van het Indonesische reservaat waar Shell Co2-credit koopt, beschadigd is door brand en dat lokale boeren het reservaat gebruiken voor landbouw.

In deze aflevering praten we met Daphné Dupont-Nivet over hoe zij de brand in het klimaatbos ontdekte en wat het probleem is van het compensatiesysteem. Ze vertelt over satelliet-analyses en haar samenwerking met Indonesische journalisten. Hoogleraar Guido van der Werf legt uit hoe hij de data van satellieten gebruikt om branden in Indonesië te detecteren en analyseren én wat dat betekent voor klimaatverandering. Luister hier naar de nieuwe aflevering van Speurwerk.

Lees het onderzoek

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend