Podcast

Is jouw tafel gemaakt van roofhout?

11 november 2020

Platform Investico

Apple Podcasts Spotify RSS Overcast Pocketcasts

Het is een goedbewaard geheim, maar een groot deel van het teakhout in India komt uit de oost-Afrikaanse staat Zuid-Soedan, waar de houtmarkt amper wordt gereguleerd. De opbrengsten komen ten goede aan buitenlandse bedrijven en corrupte politici en rebellen. Die daar tot dit jaar een binnenlandse oorlog mee financierden. Platform Investico zocht uit of dat hout mogelijk de Europese winkels bereikt.

In deze aflevering van Speurwerk vertellen Romy van der Burgh en Linda van der Pol over hun zoektocht via sociale media en samenwerking met een Indiase journalist. Ze leggen uit hoe zij zich voordeden als handelaar en de ene na de andere illegale deal hen werd voorgelegd. Ze kochten handelsdata van de Indiase kamer van koophandel en volgden zo de route van het Zuid-Soedanese roofhout via India naar Europa. Tot slot laten ze zien hoe makkelijk het is om fout hout op de Nederlandse markt te krijgen, ondanks de Europese Houtwet, die een einde had moeten maken aan de verkoop van illegale houtkap.

Het onderzoek verscheen in De Groene Amsterdammer en bij Platform Investico. De eindmix en de muziek van deze aflevering van Speurwerk zijn gemaakt door Pepijn Buitenhuis.

Presentatie: Sylvana van den Braak & Simone Peek

Lees het onderzoek

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend