Podcast

Een internetnetwerk op Amsterdam Centraal voor Russische gesanctioneerde banken

14 februari 2024

Michelle Salomons, Linda van der Pol en Romy van der Burgh

Apple Podcasts Spotify RSS Overcast Pocketcasts

Je gebruikt het elke dag de hele dag, maar denkt er waarschijnlijk nooit over na: het internet. Hoe is dat eigenlijk geregeld? En hoe werkt het precies? Tijdens dit onderzoek duiken Michelle Salomons, Linda van der Pol en Romy van der Burgh diep in het wereldwijde web. Dit onderzoek begint op een plek die het mogelijk maakt dat we elke dag online kunnen zijn, een plek waar je hoogstwaarschijnlijk wel eens een keer bent geweest: Amsterdam Centraal. In deze aflevering van Speurwerk hoor je hoe Investico ruim duizend bedrijven, organisaties en overheidsinstanties analyseerden, die door een directe of indirecte verbinding met Nederlandse partijen internet kunnen aanbieden. Sommige daarvan zijn direct gelinkt aan autoritaire regimes en partijen die op internationale sanctielijsten staan. Denk aan Europese internetproviders die diensten leveren aan Russische bedrijven die de oorlog in Oekraïne faciliteren, maar ook aan omstreden Chinese of Iraanse partijen.

Investico deed dit onderzoek samen Bellingcat voor De Groene Amsterdammer en dagblad Trouw. Het nieuwsbericht lees je hier. Abonneer je hier op de nieuwsbrief van Investico en ontvang als eerste onze onderzoeksverhalen in je mailbox.

Presentatie & montage: Sylvana van den Braak & Michelle Salomons
Muziek & eindmix: Pepijn Buitenhuis

Lees het onderzoek

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend