Podcast

Dwangzorg chaos ondanks nieuwe wet

22 juli 2020

Platform Investico

Apple Podcasts Spotify RSS Overcast Pocketcasts

In deze aflevering van Speurwerk hoor je Investico-redacteuren Emy Koopman en Catrien Spijkerman over hun onderzoek naar de wet verplichte GGZ. De wet regelt dwangzorg in Nederland voor mensen die lijden aan een psychische stoornis en daardoor een gevaar zijn voor zichzelf of anderen. Emy en Catrien reconstrueerden hoe deze wet tot stand kwam en uit kon groeien tot een bureaucratisch monster.

Na ruim tien jaar ging de wet afgelopen januari eindelijk in, maar vlak voor aanvang trokken verschillende betrokken partijen aan de bel over de mogelijke problemen die de invoering zou opleveren. Uit het onderzoek van Investico blijkt dat de nieuwe wet tot grote verwarring leidt, niet alleen onder patiënten maar ook onder ggz-medewerkers, officieren van justitie en rechters. Goedbedoelde regels komen niet tot hun recht en leiden volgens betrokken zelfs tot een verslechtering van de zorg. We spreken advocaat Dick Poot over hoe hij patiënten met dwangzorg bijstaat en wat de nieuwe wet voor zijn werk en zijn patiënten betekent.

In de nieuwste aflevering van bespreken we het onderzoek naar de nieuwe wet verplichte GGZ en luister je waarom en hoe dit kon gebeuren. Hiervoor schreven we een artikel voor weekblad De Groene Amsterdammer en voor Dagblad Trouw De eindmix en de muziek van deze aflevering van Speurwerk zijn van de hand van Pepijn Buitenhuis en de gesprekken werden grotendeels opgenomen in State Of Mind studio. Luister hier naar de nieuwe aflevering van Speurwerk.

Presentatie: Sylvana van den Braak & Simone Peek

Lees het onderzoek

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend