Podcast

De ondermijning van Brabant

4 juli 2019

Platform Investico

Apple Podcasts Spotify RSS Overcast Pocketcasts

Deze aflevering van Speurwerk gaat over het onderzoek naar de aanpak van ondermijning in Brabant. Redacteuren Thomas Muntz en Anouk Kootstra deden het onderzoek voor De Groene Amsterdammer samen met vijf journalisten van het Brabants Dagblad, het Eindhovens Dagblad en BN DeStem. Ze ontdekten dat tien jaar strijd tegen ondermijning maar weinig heeft opgeleverd. Sterker nog, zelfs over de precieze betekenis van ‘ondermijning’ is nog onenigheid. Bovendien worden er nauwelijks cijfers bijgehouden en geen doelen gesteld, dus is het resultaat van de aanpak niet meetbaar. Ondertussen is er in Brabant wel een probleem met gewelddadige en extreem vermogende, georganiseerde misdaad – veelal drugsproducenten.

Investico concludeert dat het woord ‘ondermijning’ een PR-term is van de regionale overheden, om geld te krijgen van de landelijke overheid. De PR is maar deels succesvol: in 2018 maakte de minister van Justitie en Veiligheid weliswaar 100 miljoen vrij voor het probleem, waarvan 24,5 miljoen naar Brabant gaat, maar de grensprovincie had 150 miljoen gevraagd. Maar komt Brabant wel echt geld tekort, of schort er toch iets aan de methode?

In deze aflevering van Speurwerk hoor je Investico-redacteur Thomas Muntz over wat ondermijning inhoudt, wat de gevolgen ervan zijn voor Brabant, en waarom de aanpak ervan faalt. Luister naar de nieuwe aflevering van Speurwerk.

Lees het onderzoek

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend