Podcast

De laatste twee puzzelstukjes van de klimaattransitie: wie durft ze te leggen?

5 juli 2023

Platform Investico

Apple Podcasts Spotify RSS Overcast Pocketcasts

Geen CO2 meer uitstoten in 2050, dat is de eindbestemming van het klimaatakkoord. Het Nederlandse klimaatbeleid moet ons daar naartoe brengen. Maar is dat haalbaar? Journalisten Felix Voogt en Adrián Estrada ontdekken dat daar nog twee belangrijke puzzelstukjes voor missen.

En die twee puzzelstukjes zijn de chemie- en raffinagesectoren. Samen verantwoordelijk voor een zesde van de landelijke CO2-uitstoot. Een berekening van Investico toont aan dat er voor deze twee sectoren geen plek meer is in een klimaatneutraal Nederland. De bedrijven zijn dan ook van plan om in 2050 nog steeds grote hoeveelheden fossiel aardolie te verwerken.

Maar de sectoren fors inkrimpen of zelfs helemaal verplaatsen naar het buitenland is geen optie volgens de Nederlandse regering. Maar hoe langer dit doorgaat, hoe groter de kans dat de Nederlandse economie ook in 2050 nog doordrenkt is van ruwe aardolie.

Investico deed dit onderzoek voor De Groene Amsterdammer en dagblad Trouw.  Abonneer je hier op de nieuwsbrief van Investico en ontvang als eerste onze onderzoeksverhalen in je mailbox.

Presentatie & montage: Michelle Salomons & Sylvana van den Braak
Muziek & eindmix: Pepijn Buitenhuis

Lees het onderzoek

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend