Podcast

Datagedreven landbouw en de gevolgen voor boeren

19 juni 2019

Platform Investico

Apple Podcasts Spotify RSS Overcast Pocketcasts

Deze aflevering gaat over het onderzoek naar datagedreven landbouw en de gevolgen voor boeren. Redacteur Parcival Weijnen en Anouk Ruhaak deden onderzoek voor weekblad De Groene Amsterdammer en dagblad Trouw. Ze ontdekten hoe datagedreven landbouw een machtsverschuiving in de sector teweeg brengt. Volgens Den Haag en Brussel heeft gerobotiseerde, datagedreven landbouw de toekomst. Gerobotiseerde landbouw kan goed zijn voor het milieu, dierenwelzijn en de portemonnee van de boer. De Europese Commissie heeft er voor de periode 2018 en 2020 ruim 1,6 miljard voor gereserveerd. Maar wie is de baas over de data? En wat zijn de gevolgen als een apparaat niet goed functioneert? Uit onderzoek van Investico blijkt dat boeren te afhankelijk zijn en data vooral gebruikt wordt voor economisch gewin door grote bedrijven in het veld.

In deze podcast vertelt Investico-redacteur Parcival Weijnen over zijn onderzoek en bezoeken we boer Emiel Stam, die door problemen met zijn melkrobot maar liefst 49 koeien verloor. Luister hier naar de vierde aflevering van Speurwerk.

Lees het onderzoek

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend