Podcast

Arbeidsmigranten prooi voor het coronavirus

1 juli 2020

Platform Investico

Apple Podcasts Spotify RSS Overcast Pocketcasts

In deze aflevering van Speurwerk hoor je Investico-redacteuren Sylvana van den Braak en Simone Peek samen met Judith Konijn van radioprogramma Argos. We onderzochten hoe arbeidsmigranten - werkzaam in distributiecentra van online-supermarkten - grote kans lopen op een besmetting met het coronavirus en zo mogelijk een brandhaard kunnen veroorzaken.

Door de toenemende vraag naar thuisbezorgde boodschappen tijdens de coronacrisis, werden tientallen extra medewerkers aangenomen voor in distributiecentra. In de relatief krappe magazijnen kan daardoor onvoldoende afstand gehouden worden. Door gezamenlijke huisvesting en georganiseerd vervoer voor arbeidsmigranten zijn de besmettingsrisico’s extra hoog. Ook werken veel van hen door tijdens ziekte, uit angst hun salaris te verliezen. Geen enkele controle-instantie ziet momenteel toe op de arbeidsomstandigheden in de centra.

In de nieuwste aflevering van Speurwerk luisteren we naar een radio-uitzending die we samen met Judith Konijn voor radioprogramma Argos maakte. Voor dit onderzoek schreven we ook een artikel voor weekblad De Groene Amsterdammer. De eindmix en de muziek van deze aflevering van Speurwerk zijn van de hand van Pepijn Buitenhuis en de gesprekken werden opgenomen in State Of Mind studio. Luister hier naar de nieuwe aflevering van Speurwerk.

Presentatie: Sylvana van den Braak & Simone Peek

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend