Stadsvernieuwing Rotterdam-Zuid
Onenigheid over sloopplannen in Rotterdam-Zuid, ‘de slechtste wijk van Nederland’, dreigt een bom te leggen onder het grootste stadsvernieuwingsproject van Nederland. Het project is duur en bureaucratisch, en bewoners hebben maar weinig te zeggen.
Verzelfstandiging van de woningbouwcorporaties
De privatisering van de woningcorporaties in de jaren negentig heeft geleid tot grootschalige fraude, omvangrijke schulden en talloze onvoltooide bouw- en leefbaarheidsprojecten. Rijk en sector houden elkaar gevangen in een gemankeerd systeem. Het toezicht heeft gefaald.
Toezicht werd uit handen gegeven
Midden jaren negentig werden de woningcorporaties losgelaten door de overheid. Zolang ze huizen bouwden en taken overnamen van gemeenten en rijk mochten ze zichzelf controleren. Dat liep uit de hand.
Investeringen aangemoedigd
Corporaties, overheid en toezichthouders houden elkaar al twintig jaar gevangen in een failliet systeem dat riskante investeringen aanmoedigt en schulden stimuleert.
Vier jaar later
Corporatie Rentree zou voor zevenhonderd miljoen euro verloederde buurten tot droomwijken transformeren. Alle plannen konden in de prullenbak, werk in uitvoering werd stilgelegd. De directeur verloor zijn baan, de corporatie 65 miljoen euro. Hoe is het nu? De opkomst en ondergang van de ambitieuze Deventer woningcorporatie Rentree.
Parlementaire enquêtecommissie
Een ‘onderzoek naar de opzet en het functioneren van het stelsel van woningcorporaties’, dat is het doel dat de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties zichzelf in 2013 stelde. Als de politiek echt het functioneren van het stelsel onder de loep wil nemen, zal ze ook de hand in eigen boezem moeten steken.
De leegstandindustrie
Er is in Nederland een schimmige leegstandsindustrie ontstaan. Tienduizenden mensen wonen op ‘antikraak’-contracten met veel plichten en weinig rechten. ‘Echt iets voor mensen die avontuurlijk willen wonen.’
Politiek is verdeeld
Na vier jaar staan de rechten van antikraakbewoners weer op de politieke agenda, maar de argumenten van links en rechts zijn nauwelijks veranderd. ‘Feitelijk zijn deze bewoners vogelvrij verklaard.’
Tuigdorpen, hufterhutten en asowoningen
Onaangepaste types worden verbannen naar containers aan de randen van de stad. De tuigdorpen, hufterhutten en asowoningen zijn de woonscholen van nu, maar dan zonder de opvoedgedachte. ‘De samenleving is niet maakbaar.’
Mensen moeten het zelf oplossen in probleemwijken
Nu de overheid zich vanwege bezuinigingen terugtrekt uit achterstandswijken zijn de bewoners aan zet. Samen met de gemeente moeten zij de buurt leefbaarder maken. Kunnen leken de leemtes vullen die professionals laten vallen?
Commentaar
Parlementaire enquête woningcorporaties: wie trekt het boetekleed aan?
Een ‘onderzoek naar de opzet en het functioneren van het stelsel van…