Nederlandse ‘duurzame’ projecten dragen bij aan ontbossing

De Nederlandse overheid helpt Brazilië bij de aanleg van havens, wegen en spoorlijnen dwars door de Amazone. Goed voor ons bedrijfsleven, is het idee. Maar de projecten leiden tot ontbossing, landroof en moord. En Nederland weet dat.

Nieuws

Nederland betrokken bij ontbossing en landroof in Brazilië

Voor het ministerie van Buitenlandse Zaken is het vooral een reputatieprobleem

Longread

‘Duurzaamheid is slechts een verhaaltje’

Vuile handen in Brazilië

Vooral multinationals profiteren van ontwikkelingsgeld Ghanese cacaoboeren

Het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking besteedt 7 miljoen euro aan duurzame productieverhoging van cacao in Ghana, maar kleine cacaoboeren in het land profiteren daar nauwelijks van. De baten van het programma komen grotendeels terecht bij multinationals in de Nederlandse cacao-industrie en westerse leveranciers van kunstmest en bestrijdingsmiddelen, blijkt uit onderzoek van Investico voor de Groene Amsterdammer.

MG_0485

Nieuws

Vooral multinationals profiteren van ontwikkelingsgeld Ghanese cacaoboeren

Het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking besteedt 7 miljoen euro aan duurzame…

‘Duurzame’cacao uit Ghana

Het ontwikkelingsprogramma in Ghana is exemplarisch voor het beleid van de kabinetten-Rutte I en II, waarin de focus op de vrije markt gepaard ging met de grootste bezuiniging op ontwikkelingshulp in de naoorlogse geschiedenis. Niet alleen Ghana, maar ook acht andere landen waarmee Nederland voorheen een hulprelatie had, van Ethiopië tot Indonesië, werden na het aantreden van minister Ploumen in 2012 bestempeld tot ‘overgangsland’. Hoe pakt deze nieuwe strategie uit?

HH-4121254

Longread

Made in Veghel

Zeven miljoen euro besteedt Nederland aan ‘duurzame’ cacao in Ghana. Wie profiteert?