Staatssteun
In de afgelopen vijf jaar reserveerden lagere overheden 230 miljoen aan steun voor voetbalclubs in de ere- en eerste divisie. Gemeenten overtreden daarmee op grote schaal Europese staatssteunregels. De pakkans is klein.
In 2011 onderzocht Investico voor het eerst het staatssteun aan betaald voetbal. De afgelopen vijftien jaar heeft Nederland meer dan een miljard euro bijgedragen aan het betaald voetbal. Via sluipwegen en ingewikkelde constructies, want eigenlijk is staatssteun verboden.
het bijna-failliet van ADO Den Haag
ADO Den Haag draait dit seizoen mee in de top en de supporters lijken het imago van relschoppers van zich af te schudden. Maar de weg er naartoe was lang: hoe een prijzige imagocampagne een stadion en een bijna failliete club opleverde.
De Graafschap
Doetinchem profileert zich als de stad die de financiële banden met De Graafschap heeft doorgesneden. Dat klinkt mooi, maar is het waar?
De redding van BV Veendam
Elke paar jaar liet BV Veendam weer tonnen in rook opgaan. En elke keer sprong de gemeente bij. Al vanaf 1956. Nu gaat het beter dan ooit met de club.
Regelgeving?
De regels moeten beter worden nageleefd, gemeenten moeten voetbalclubs niet sponsoren. Maar iedereen schuift de verantwoordelijkheid door.
Failliet
Voetbalclub SC Veendam is failliet. En dit keer echt.
Wankele onderbouwing nieuwe Kuip
Een fonkelnieuw vliegveld in Enschede, een schaatspaleis van 185 miljoen in Almere. Megaprojecten kunnen verblinden. Zo moet de Rotterdamse gemeenteraad binnenkort beslissen over een garantstelling van 160 miljoen voor een nieuw Feyenoord-stadion. De businesscase is optimistisch, het financiële risico groot. Dwarsdoorsnee van een prestigeproject.
Te weinig steun
Er komt geen nieuw Feyenoord-stadion in Rotterdam. Woensdagavond kondigde Leefbaar Rotterdam aan unaniem tegen te zullen stemmen. Daarmee is in de gemeenteraad niet genoeg steun voor het bouwproject.
Nederlandse brievenbusbedrijven in Roemeense transferfraude
Nederlandse brievenbusbedrijven vormen een financiële draaischijf in een internationale voetbalfraude. Ze worden gebruikt voor het wegsluizen van frauduleus verkregen miljoenen naar de Britse Maagdeneilanden.
Transferfraude
Nederlandse brievenbus-bv’s vormden een onmisbare schakel in fraude met Roemeense voetbaltransfers, blijkt uit ons onderzoek naar de duistere zakenwereld achter het internationale voetbal.
Kamervragen
Kamerleden Tjeerd van Dekken en Ed Groot (beiden PvdA) hebben Kamervragen gesteld aan de minister van Justitie naar aanleiding van onderzoek van De over de rol van Nederlandse brievenbusbedrijven bij internationale voetbalfraude.
Crisis bij FC Twente
In 2010 werd FC Twente landskampioen. Nu, vijf jaar later, zwalkt de club langs de rand van de sportieve en financiële afgrond. Hoe tien jaar grootheidswaanzin van bestuurders met heel veel verschillende petten tot een bijna-faillissement leidde.
Handel in Afrikaanse voetballers
Jaarlijks worden zo’n vijftienduizend jonge, vaak minderjarige Afrikaanse voetballers naar Europa gelokt. Slechts enkelen veroveren een profcontract, de rest wordt berooid en vaak illegaal aan zijn lot overgelaten, blijkt uit ons onderzoek. Regelgeving werkt onvoldoende.
Matchfixing in het tennis
Het wordt steeds duidelijker dat ook in Nederland tenniswedstrijden worden gemanipuleerd door goksyndicaten. Ons onderzoek laat nu voor het eerst zien hoe die georganiseerde gokcriminelen precies te werk gaan.