Hypotheken bij schaduwbanken

Een op de vijf nieuwe hypotheken in Nederland wordt niet meer afgesloten bij een bank, maar bij schaduwbanken: tussenpartijen die voor grote beleggers in binnen- en buitenland zijn opgezet. Hypotheekadviseurs, de AFM en de Consumentenbond zijn bezorgd.

HH-Richard-Brocken-83253744-copy

Nieuws

Een op de vijf Nederlandse huizenkopers neemt hypotheek bij schaduwbank

Consumentenbond, hypotheekadviseurs en AFM bezorgd

Longread

Goedkoop onder water

Hypotheekadviseurs, Consumentenbond en AFM waarschuwen voor de kiloknaller-hypotheken

Woekerpolis

In de jaren dat miljoenen Nederlanders een beleggingsverzekering afsloten voor hypotheek of pensioen en daarmee een woekerpolis kregen aangesmeerd, wisten de verzekeraars wel degelijk dat ze een ondeugdelijk product verkochten. Het schandaal is nog altijd niet opgelost.

'Verdomde Woekerpolis!' (Kamagurka)

Longread

De verzekeringsmaffia

In de jaren dat miljoenen Nederlanders een beleggingsverzekering afsloten voor hypotheek…

Renteswaps

Vanaf 2005 smeerden de banken bedrijven en instellingen dubieuze leningen aan waar zelfs financieel experts vaak niets van begrepen. Deze renteswaps ruïneerden talloze ondernemers. De banken komen ermee weg.

Longread

De derivatenzwendel: pure misleiding

Vanaf 2005 smeerden de banken bedrijven en instellingen dubieuze leningen aan waar zelfs…

Durfkapitalist

De Nederlandse overheid heeft via zeker 150 fondsen 20 miljard euro uitstaan in de Nederlandse markt om innovatie en ondernemerschap te stimuleren. Via zo’n fonds werd bijvoorbeeld met belastinggeld lingeriemerk Marlies Dekkers gered. Wordt dit geld zinnig besteed? Dat is nauwelijks te zeggen. Officiële cijfers zijn er niet, blijkt uit onderzoek van Investico. Maar de kritiek neemt toe.

groene-belastinggeld

Longread

De overheid als durfkapitalist

‘Iedereen die nog wat tegoed had van Marlies Dekkers is zijn geld kwijt. Ik ook.’…

ACM: omstreden kartelwaakhond

Hoewel zelden fysiek van de partij, is kartelwaakhond Autoriteit Consument en Markt nooit helemaal afwezig. Zij is de lege stoel aan de Nederlandse vergadertafels maar drukt indirect haar stempel op allerlei onderhandelingen in de polder. Wie is die ogenschijnlijk oppermachtige, maar onbekende toezichthouder? Wat beweegt haar om, dwars tegen de publieke opinie in, afspraken voor meer dierenwelzijn, minder vervuiling, eerlijke lonen of minder bureaucratie te dwarsbomen? Of is er iets anders aan de hand – iets waar het grote publiek geen zicht op heeft?

Longread

‘Het mag niet van de ACM’

Hoewel zelden fysiek van de partij, is kartelwaakhond Autoriteit Consument en Markt nooit…

AFM: toezichthouder zonder tanden

De crisis lijkt voorbij. Strenge regels en daadkrachtige toezichthouders moeten de burger beschermen tegen nieuwe financiële rampen. Gebeurt dat ook?

afm Kamagurka

Longread

Het toezichtsprookje

De crisis lijkt voorbij. Strenge regels en daadkrachtige toezichthouders moeten de burger…

Nieuwe koers?

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft vorig jaar twee keer zoveel formele maatregelen, zoals boetes, dwangsommen en openbare waarschuwingen, genomen als het jaar ervoor.

HH-14444842

Nieuws

Toezichthouder AFM verdubbelt aantal maatregelen

De financiële toezichthouder slaat ook een strengere toon aan in het nieuwe jaarverslag.