Gefaalde projecten

ICT-projecten bij de overheid kosten meer dan begroot. De voor de hand liggende aanbevelingen van de commissie-Elias, die de ICT-problemen bij de overheid onderzocht, zullen hier weinig aan veranderen. Want overheid en bedrijfsleven hebben nooit serieus geprobeerd om de enorme ICT-projecten financieel te beheersen.

DGA_Cover-en-ICT-5

Longread

Gezellig samen falen

ICT-projecten kosten de rijksoverheid jaarlijks minstens een miljard meer dan begroot. De…

Samenspanning?

De Autoriteit Consument en Markt heeft geen bewijs gevonden voor samenspanning van de ICT-sector tegen de overheid. Maar daar wringt de schoen ook niet. Het gaat vooral om vermeende afstemming tussen ICT’ers en ambtenaren. Miljarden worden verspild.

DGA_Cover-en-ICT-6

Analyse

Systeemfout

De Autoriteit Consument en Markt heeft geen bewijs gevonden voor samenspanning van de…

ICT-congres

Gezellig samen falen, dat is de sfeer die het monsterverbond van ambtenaren en ICT-aannemers tekent. Het kost de overheid jaarlijks miljarden. Een jaarlijks hoogtepunt in die nauwe samenwerking is het terugkerende iBestuur-congres.

gezellig

Reportage

Gezellig samen op het iBestuur-congres

Gezellig samen falen, dat is de sfeer die het monsterverbond van ambtenaren en…

90 miljoen uitgegeven en niets gepresteerd

De modernisering van de gemeentelijke administratie is mislukt. Demissionair minister Plasterk liet woensdagavond tijdens een Kamerdebat weten te stoppen met het ambitieuze project omdat de risico’s te groot zijn en het tijd is voor ‘een moment van bezinning’.

Commentaar

90 miljoen euro uitgegeven en niets gepresteerd

Het jongste ICT-faalproject van de overheid. Wij onderzochten dit ambitieuze project.

De mislukking van de basisadministratie

De Nederlandse overheid heeft tomeloze digitale ambities maar de onderliggende computersystemen zijn een puinhoop. De basisadministratie is de ‘backbone’ van de e-overheid. De modernisering van deze administratie loopt meer dan vijftien jaar, kost meer dan driehonderd procent dan aanvankelijk begroot en is al tweemaal stopgezet en weer hervat. Een reconstructie.

Droommachine_Gorilla

Longread

De droommachine

De wankele fundamenten onder de e-overheid

Amsterdamse ICT-puinhoop

Met één druk op de knop zou het Amsterdamse stadsbestuur inzicht krijgen in de versnipperde financiële administratie van de stad. Maar het nieuwe ICT-systeem is een dure flop gebleken. Waarschuwingen werden in de wind geslagen.

ICTADAMgroot

Longread

Iedere ambtenaar z’n eigen administratie

Met één druk op de knop zou het Amsterdamse stadsbestuur inzicht krijgen in de…