We willen weten wat er structureel misgaat; hoe besluiten tot stand komen en hoe de controle functioneert. Dat onderzoeken we samen met mediapartners die onze verhalen brengen naar een relevant publiek, ten behoeve van maximale impact.

Voor dit ideaal zoekt Investico nieuwe vrienden, groot en klein. Om ons mentale ruggensteun te geven en een financieel zetje, om dat ene journalistieke project net wél van de grond te helpen krijgen.

Vrienden-van-Investico-banner1
Beeld door: Illustratie: Studio Wim / Steffie Padmos

Afgelopen jaar onthulde Investico onder meer hoe criminaliteitscijfers worden gemanipuleerd door de politie. We ontdekten een privacy-lek in de nieuwe Europese betaalwet; beschreven hoe Talpa van John de Mol profielen maakt van bijna alle Nederlanders en gaven inzicht in de diepe crisis in de psychiatrische zorg. We ontrafelden de uitbuiting op Rijncruises, opioïden-verslaving in Nederland en de witwaspraktijken van de ING-bank via Rusland. En nog véél meer.

Komend jaar willen we nieuwe, belangrijke dossiers uitzoeken. We zijn onder meer nieuwe gevaren voor pensioenfondsen op het spoor. We zijn bezig nieuwe ontdekkingen te doen op het gebied van verslaving; ouderenzorg en rechtspraak. We blijven bezig met privacy-dossiers en duiken dieper in de structuur van de ‘ondernemende universiteit’, waarover we onlangs het eerste geval van fraude hebben gepubliceerd.

Bovendien leidt Investico via haar Masterclass jaarlijks vijf jonge academici op tot onderzoeksjournalist. Goede onderzoeksjournalistiek kost méér tijd, geduld en vakmanschap dan bestaande structuren kunnen opbrengen. Tegelijk is ze onontbeerlijk voor het goed functioneren van de democratie.

Investico onderzoekt en publiceert samen met dagblad Trouw, weekblad De Groene Amsterdammer, radioprogramma Argos, tv-rubriek Nieuwsuur en andere tv-redacties en regionale media en vakbladen. Journalistieke samenwerking tussen redacties is de basis van ons concept. Zo komen we tegemoet aan de toenemende vraag naar kwaliteitsjournalistiek, in een tijd waarin het nieuws steeds vaker fake lijkt en inkomsten en abonnees verdampen in het gratis universum van internet.

Wilt u ons helpen onze onderzoeksprojecten te vervolmaken? Vrienden steunen Investico met een jaarlijkse financiële bijdrage en leggen daarmee de basis voor onze journalistiek. Ze ontvangen ons nieuws altijd als eerste en krijgen een jaarlijks overzicht van de impact die onze onderzoeken hebben. En misschien bent u ook wel de expert die wij graag raadplegen. Heeft u een bijzondere expertise? Laat het weten bij uw aanmelding!

Tot slot: Investico is een non-profit stichting met anbi-status, kortom een goed doel. Donaties vallen onder de vrijstellingsregels van de geefwet. Stichting Investico is volledig onafhankelijk en wordt gefinancierd uit donaties van particulieren en goededoelenfondsen. Wij beloven u dat alle geld dat wij ontvangen, wordt gebruikt voor onze journalistieke missie.

Informatie en aanmelden

Wilt u Vriend van Investico worden? Kijk dan op onze Vriendenpagina.

Auteurs

Jeroen Trommelen

Hoofdredacteur Investico

Jeroen Trommelen is hoofdredacteur van Investico. Hij is onderzoeksjournalist, auteur van journalistieke boeken en voormalig bestuurder en …
Profiel-pagina