In een tijd waarin fake-nieuws en feitenvrij debat in opmars zijn, richt Investico zich als non-profit onderzoeksredactie volledig op diepgravende journalistiek.

Vrienden-van-Investico-banner1
Beeld door: Illustratie: Studio Wim / Steffie Padmos

Goede onderzoeksjournalistiek kost méér tijd, geduld en vakmanschap dan bestaande structuren kunnen opbrengen. Tegelijk is ze onontbeerlijk voor het goed functioneren van de democratie. Aan onze onderzoeken wordt veelal maanden gewerkt.

Bovendien leidt Investico via haar Masterclass jaarlijks vijf jonge aspirant journalisten op tot onderzoeksjournalist.

Voor deze missie zoekt Investico nieuwe vrienden, groot en klein. Steun ons en wordt nu donateur van onze non-profit stichting met anbi-status.

Doordat Investico zich volledig concentreert op diepgravende journalistiek, komt onderzoek tot stand dat elders niet van de grond komt. Veel nieuwsmedia ontbreekt het aan menskracht en middelen, of zij richten zich onder druk van aandeelhouders of adverteerders op “kliks” en “kijkcijfers”, zodat zij niet verder komen dan het simpele verhaal en de waan van de dag.

Investico’s redactie van 17 onderzoeksjournalisten beschikt over specialistische kennis van (data)technieken en methoden. De deelnemers aan de Investico Masterclass krijgen een gedegen opleiding en draaien daarna mee in teams met ervaren collega’s. Onderzoek van Investico wordt veelvuldig bekroond met journalistieke prijzen, zoals De Tegel en De Loep van de Vereniging voor Onderzoeksjournalisten.

Samenwerking is de basis van onze werkwijze. Om een zo groot mogelijke maatschappelijke impact te bereiken, wordt alles wat Investico uitzoekt zo breed mogelijk ter beschikking gesteld aan andere media, beleidsmakers, toezichthouders en onderzoekers. Alle bronmateriaal en rekenmethoden maken wij openbaar, voor maximale transparantie.

Investico onderzoekt en publiceert samen met onder meer dagblad Trouw,  radioprogramma Argos, tv-programma EenVandaag, weekblad De Groene Amsterdammer, website Follow The Money, regiokranten zoals De Gelderlander, Tubantia, DeStentor, BN DeStem, Brabants Dagblad, Leidsch Dagblad en vele andere tv-redacties, regionale media en vakbladen. Samen bereiken we een zo groot mogelijk en zo relevant mogelijk publiek.

Wil u ons helpen met ons journalistiek onderzoek en de opleiding van jong talent? Vrienden steunen Investico met een jaarlijkse financiële bijdrage en leggen daarmee de basis voor onze journalistiek. Zij ontvangen ons nieuws altijd als eerste en krijgen een jaarlijks overzicht van de impact die onze onderzoeken hebben. En misschien bent u ook wel de expert die wij graag raadplegen. Heeft u een bijzondere expertise? Laat het weten bij uw aanmelding. Steun Investico en word vriend!

Tot slot: Investico is een non-profit stichting met anbi-status, kortom een goed doel. Donaties vallen onder de vrijstellingsregels van de Geefwet. Stichting Investico is volledig onafhankelijk en wordt gefinancierd uit donaties van particulieren en goededoelenfondsen. Wij beloven u dat alle geld dat wij ontvangen, wordt gebruikt voor onze journalistieke missie.

Informatie en aanmelden

Wilt u Vriend van Investico worden? Kijk dan op onze Vriendenpagina.

Auteurs

210506-Investico – Portret Thomas_RT-01 klein

Thomas Muntz

Hoofdredacteur

Thomas Muntz is hoofdredacteur van Investico en doceert in de jaarlijkse masterclass onderzoeksjournalistiek. Voor Investico schreef hij de …
Profiel-pagina