We willen weten wat er structureel misgaat in onze samenleving; hoe besluiten tot stand komen en hoe controle functioneert. Dat onderzoeken we samen met onze mediapartners die onze verhalen brengen naar een zo groot mogelijk en zo relevant mogelijk publiek.  

Voor dit ideaal zoekt Investico nieuwe vrienden, groot en klein. Om ons mentale steun in de rug en een financieel zetje te geven, om dat ene journalistieke project net wél van de grond te krijgen.

Vrienden-van-Investico-banner1
Beeld door: Illustratie: Studio Wim / Steffie Padmos

Dit najaar onthulden Investico-redacteuren de Pandora Papers, toen corona toesloeg in Nederland onderzochten we hoe de kennis over vaccinproductie uit Nederland verdween, hoe het ministerie van VWS de regie over de crisis-aanpak uit handen gaf en waarom Nederland zo’n rommelige start maakte met vaccinaties. Ons verhaal over stikstof-piekbelasters liet zien dat één kalkoenboer meer stikstof uitstoot dan we aan stikstof bespaarden door de maximumsnelheid op de weg naar 100 km/u te brengen, daarvoor wonnen onze jonge redacteuren de Loep aanmoedigingsprijs voor Onderzoeksjournalistiek en de Tegel voor beste data-journalistiek van 2020. 

En wij blijven natuurlijk doorgaan. Wij blijven bijvoorbeeld schrijven over uitbuiting van arbeidsmigranten, over milieucriminaliteit en over hoe de georganiseerde misdaad haar gang blijft gaan onder toezien oog van politie en bestuurders. 

Bovendien leidt Investico via haar Masterclass jaarlijks vijf jonge aspirant journalisten op tot onderzoeksjournalist. Goede onderzoeksjournalistiek kost méér tijd, geduld en vakmanschap dan bestaande structuren kunnen opbrengen. Tegelijk is ze onontbeerlijk voor het goed functioneren van de democratie.

Investico onderzoekt en publiceert samen met dagblad Trouw, weekblad De Groene Amsterdammer, radioprogramma Argos, tv-programma EenVandaag en andere tv-redacties en regionale media en vakbladen. Journalistieke samenwerking tussen redacties is de basis van onze werkwijze. Zo komen we tegemoet aan de toenemende vraag naar kwaliteitsjournalistiek, in een tijd waarin het nieuws steeds vaker fake lijkt en de inkomsten van media nog altijd onder druk staan.

Wilt u ons helpen onze onderzoeksprojecten te vervolmaken? Vrienden steunen Investico met een jaarlijkse financiële bijdrage en leggen daarmee de basis voor onze journalistiek. Ze ontvangen ons nieuws altijd als eerste en krijgen een jaarlijks overzicht van de impact die onze onderzoeken hebben. En misschien bent u ook wel de expert die wij graag raadplegen. Heeft u een bijzondere expertise? Laat het weten bij uw aanmelding!

Tot slot: Investico is een non-profit stichting met anbi-status, kortom een goed doel. Donaties vallen onder de vrijstellingsregels van de geefwet. Stichting Investico is volledig onafhankelijk en wordt gefinancierd uit donaties van particulieren en goededoelenfondsen. Wij beloven u dat alle geld dat wij ontvangen, wordt gebruikt voor onze journalistieke missie.

Informatie en aanmelden

Wilt u Vriend van Investico worden? Kijk dan op onze Vriendenpagina.

Auteurs

210506-Investico – Portret Thomas_RT-01 klein

Thomas Muntz

Hoofdredacteur

Thomas Muntz is hoofdredacteur van Investico en doceert in de jaarlijkse masterclass onderzoeksjournalistiek. Voor Investico schreef hij de …
Profiel-pagina