Zorgen over loden waterleidingen in Nederland borrelen elke twintig jaar weer op. Eind 2019 ontdekken meerdere bewoners in Amsterdam-Noord dat er nog steeds lood in hun drinkwater zit. Net zoals in vele andere steden.

Ondanks de bekende gezondheidsrisico’s die hieraan vastzitten, en een wettelijk verbod op nieuwe loden leidingen zestig jaar geleden, is nog steeds niet in kaart gebracht waar in Nederland precies loden leidingen liggen. Dat betekent dat sommige Nederlandse burgers tot op de dag vandaag geen veilig drinkwater uit hun kraan kunnen halen. Bovendien weet een groot deel van die mensen dat zelf niet.

In deze aflevering van Speurwerk luisteren we naar een radioreportage van Argos, gemaakt door Remy van den Brand. Onder andere Investico-journalisten Thomas Muntz en Emiel Woutersen vertellen daarin over hoe het kan dat loden leidingen nog steeds in Nederlandse huizen te vinden zijn en wat voor gevolgen dat heeft.

Het onderzoek verscheen in De Groene Amsterdammer, bij radioprogramma Argos en bij Platform Investico. De eindmix en de muziek van deze aflevering van Speurwerk zijn gemaakt door Pepijn Buitenhuis.

Auteurs

180618-5N9A8312Sylvana-klein

Sylvana van den Braak

Sylvana van den Braak (1992) is onderzoeksjournalist bij platform Investico en schreef daar onder meer over sekswerk, arbeidsmigratie, …
Profiel-pagina
180618-5N9A8303Simone-klein

Simone Peek

Simone studeerde Moderne Geschiedenis en Russisch en liep stage bij The Moscow Times. Voor Investico maakt ze de podcast Speurwerk en …
Profiel-pagina