De eerste aflevering met als casus Den Bosch, gepubliceerd in De Groene Amsterdammer en het Brabants Dagblad, maakte direct de tongen los. Een heus debat kwam er ook, gehouden in de Verkadefabriek. Maar waar het debat had moeten gaan over de toekomstige besteding van de energiegelden, greep burgemeester Ton Rombouts (CDA) de avond aan om zijn eigen beleid van de afgelopen vijftien jaar nog eens uitgebreid aan te prijzen.

Daarbij gebruikt hij, zoals ook Brabants Dagblad-hoofdredacteur Ton Rooms in een commentaar schrijft, een beproefde tactiek: de aandacht afleiden van het kritische artikel van De door de kwaliteit van de boodschapper in twijfel te trekken en het stuk af te schilderen als een vuige aanval op de stad.

Op een verzoek van Brabants Dagblad en De om met cijfers te komen die aantonen dat er onjuistheden is het artikel staan, heeft de gemeente Den Bosch echter nog altijd niet inhoudelijk gereageerd.

De ruwe beelden van de debatavond komen van Omroep Brabant. Het debat begint op 3:15, met op 5:30 een boze burgemeester die weigert te debatteren over toekomstige uitgaven van Essent-geld: