Investico-journalisten onderzoeken wat er echt toe doet. Elke maand komen we met nieuwe onthullingen. In Speurwerk laten we zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat en hoor je de stemmen achter onze verhalen.

Het moest de vermenging van de criminele onderwereld in de bovenwereld tegengaan. Na de moord op advocaat Derk Wiersum werd het Multidisciplinair Interventieteam – het MIT – opgericht. Maar het ‘superteam’, in het leven geroepen door toenmalig minister Grapperhaus, is nooit veel meer geweest dan een lege huls, gebaseerd op een idee uit Den Haag.

Speurwerk laat horen hoe Romy van der Burgh en Marieke Rotman samen met Rasit Elibol van de Groene Amsterdammer ruim 1500 documenten aan interne e-mails, appjes en documenten rond de totstandkoming van het MIT doorspitten. Ze zien politiek opportunisme, miljoenen aan weggegooid geld en een ontbrekende visie in de strijd tegen ondermijning.

Het onderzoek werd gepubliceerd bij De Groene Amsterdammer, Follow the Money en Argos maakte er een tv-uitzending over. De geannoteerde versie van Investico lees je hier. De Groene Amsterdammer maakte ook een podcast over het onderzoek, luister die hier.

 

Presentatie & montage: Sylvana van den Braak & Simone Peek

Muziek & eindmix: Pepijn Buitenhuis

Auteurs

180618-5N9A8312Sylvana-klein

Sylvana van den Braak

Sylvana van den Braak (1992) is onderzoeksjournalist bij platform Investico en schreef daar onder meer over sekswerk, arbeidsmigratie, …
Profiel-pagina
180618-5N9A8303Simone-klein

Simone Peek

Simone studeerde Moderne Geschiedenis en Russisch en liep stage bij The Moscow Times. Voor Investico maakt ze de podcast Speurwerk en …
Profiel-pagina