In een opmerkelijk persbericht kondigt incassobureau Direct Pay aan dat het per direct stopt met het voeren van rechtszaken. Het wil de tijd nemen om de bedrijfsvoering te veranderen. Vorige week kreeg Direct Pay een boete opgelegd door de rechter van 1600 euro. De Amsterdamse kantonrechter besloot dat de schuldkoper vijfentwintig maal de proceskosten moest betalen als straf voor ‘onacceptabel gedrag’.

Onderzoek

Eén bedrijf verantwoordelijk voor ruim 10 procent van alle schuldzaken bij kantonrechters

Schuldopkoper Direct Pay: ‘dit is het succes van ons bedrijf’.

Actualiteitenprogramma Nieuwsuur, weekblad De Groene Amsterdammer en Investico onthulden onlangs dat Direct Pay meer dan 165 schuldenaren per dag voor de rechter daagt. 42 duizend in 2016, samen goed voor ruim tien procent van alle gevoerde schuldenzaken in Nederland. Bij bijna driekwart van die zaken komt de schuldenaar niet opdagen en wordt hij bij verstek veroordeeld.

‘Daar rekent Direct Pay ook op,’ zegt de Amsterdamse persrechter. ‘Dat kunnen we zien aan de manier waarop ze hun dagvaardingen opstellen. Die bevatten veelal gestandaardiseerde teksten.’

Afgelopen zomer en najaar oordeelde ook de Limburgse rechtbank dat Direct Pay zonder goede reden een schuldenaar voor de rechter sleepte ‘Gebleken is dat zij het er zonder enige redelijke feitelijke basis op gewaagd heeft met een gebrekkig dossier en een onduidelijk perspectief een volstrekt onzekere vordering na te jagen,’ schreef de rechter in een vonnis in juli.

In het persbericht meldt Direct Pay dat het bedrijf ‘er recentelijk op gewezen is dat haar wijze van procederen in specifieke gevallen voor verbetering vatbaar is.’ Het bedrijf staakt daarom zijn huidige bedrijfsvoering en gaat kijken hoe ze anders te werk kan gaan.