Op 26 november 2014 brachten wij ons onderzoek over de nevenfuncties naar buiten. Meijer: ‘Het is een journalistiek goed artikel, maar ik ben er wel van geschrokken. Door de maatschappelijke betrokkenheid van hoogleraren, die ook erg van ze gevraagd wordt, lopen ze eerder de kans met twee petten op te werken.’

Unilever

In Nijmegen hebben de hoogleraren gemiddeld 4,06 nevenfuncties per persoon. In Wageningen ligt dit op 3,32. Het gemiddeld aantal nevenfuncties ligt landelijk op 3,7 per persoon. Om welke nevenfuncties het precies gaat wordt vandaag bekendgemaakt.

Een aantal opvallende functies werd al wel genoemd. Zo werkt professor Rob Hamer, bijzonder hoogleraar in Wageningen, ook vier dagen bij Unilever.

De hoogleraar heeft in Wageningen onder andere onderzoek gedaan naar de knapperigheid van beschuit en brood, terwijl volgens de onderzoekers Unilever deze producten ook zelf verkoopt.

Onbevangen

Volgens Gerard Meijer moeten hoogleraren zich dan altijd afvragen of ze net zo onbevangen onderzoek kunnen doen als zou moeten als wetenschapper. ‘Uit het artikel in De Groene Amsterdammer blijkt dat niet elke hoogleraar zich die vraag stelt. Ik zie hierin aanleiding om dit onderwerp opnieuw op de agenda te zetten en nadrukkelijk te bespreken met alle hoogleraren.”‘

In Nederland hebben 5800 hoogleraren naar schatting 17.000 nevenfuncties. Een derde daarvan blijft onvermeld.

Maatschappelijke taak

De Wageningen UR maakt zich minder zorgen over het onderzoek. Volgens woordvoerder Simon Vink geven de hoogleraren in Wageningen hun nevenfuncties over het algemeen goed op.

Hij vind de ophef overdreven. “Het is mooi dat het in kaart is gebracht; het geeft ons gelegenheid alles goed te checken. Maar er wordt wel over de top gereageerd. Een hoogleraar hoort vanuit zijn maatschappelijke taak ook dingen ernaast te doen. De universiteit heeft er belang bij dat we weten wat er in het bedrijfsleven en in de samenleving leeft.”

Volgens Vink heeft de universiteit veel ervaring met het samenwerken met bedrijven en wordt het onderzoek er niet door beïnvloed.