Uit het onderzoek blijkt dat Nederlandse brievenbusbedrijven een financiële draaischijf vormen in een internationale voetbalfraudezaak. Zij blijken een onmisbare schakel te zijn bij het wegsluizen van frauduleus verkregen miljoenen naar offshore-kantoren in de Cariben.

voetbalfraude

Longread

Dan verkoop je toch de linksbuiten?

Nederlandse brievenbus-bv’s vormden een onmisbare schakel in fraude met Roemeense…

De kwam de Nederlandse bedrijven op het spoor via een Roemeense fraudezaak, waarbij voetbalbestuurders en zaakwaarnemers veroordeeld werden tot jarenlange celstraffen. Zij gebruikten de Nederlandse firma’s om de economische rechten van voetballers tegen onrealistisch lage prijzen te kopen van Roemeense clubs.

De bedrijven die voorkwamen in de Roemeense fraudezaak bleken ook voor te komen in Spaanse en Franse rechtbankstukken en jaarverslagen van Portugese topclubs. Er lijkt sprake te zijn van een wijdvertakt netwerk van trustkantoren, zaakwaarnemers en voetbalbestuurders, die gebruik maken van gunstige fiscale regelingen in Nederland.

De PvdA-Kamerleden Tjeerd van Dekken en Ed Groot vragen de minister van Justitie en de staatssecretaris van Financiën om nader onderzoek te doen naar de wijze waarop netwerken van trustkantoren, zaakwaarnemers en voetbalbestuurders gebruik maken van gunstige fiscale regelingen in Nederland. Ook willen ze van de verantwoordelijke kabinetsleden weten hoe de handel in spelers door middel van schijnconstructies op dit moment wordt bestreden.