Investico- journalisten onderzoeken wat er echt toe doet. Elke maand komen we met nieuwe onthullingen. Veel lezers willen weten hoe we dat aanpakken. In Speurwerk leggen we verantwoording af. We laten zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat. We gaan dieper in op onze samenwerking met andere media, leggen uit hoe we bij onderwerpen terecht komen en welke dilemma’s we tegenkomen.

De tweede aflevering is een speciale korte editie, over het onderzoek van de Investico-masterclass 2018. Zij ontdekten dat de politie regelmatig strafbare feiten buiten de boeken houdt en de registratie van criminaliteit en opgeloste misdaden manipuleert. Agenten ontmoedigen burgers bij het doen van aangiften, registreren misdrijven als overtredingen en noteren zaken als ‘opgelost’ terwijl ze dat niet zijn. Dat blijkt uit een enquête onder leden van de Nederlandse Politiebond (NPB) waarop bijna 1.500 agenten reageerden.

Benieuwd naar de uitkomst? Luister naar de tweede aflevering van Speurwerk.

Het nieuws van Investico over de manipulatie van misdaadcijfers lees je hier terug. De volledige longread lees je bij De Groene Amsterdammer: hier.

De resultaten van onze enquête, die bijna 1.500 leden van de Nationale Politiebond invulden, en de volledige ‘geannoteerde versie’ van de longread, die meer inzicht geeft in onze bronnen, zijn hier te vinden.

Over dit onderzoek

Van september 2018 tot en met maart 2019 verdiepte de masterclass onderzoeksjournalistiek van Platform Investico zich in de criminaliteitscijfers in Nederland, onder begeleiding van hoofdredacteur Jeroen Trommelen en redacteur Thomas Muntz. Voor dit artikel hielden ze een enquête onder leden van de Nederlandse Politiebond (NPB) waarop bijna 1.500 agenten reageerden. Ze interviewden tientallen betrokkenen en lazen alle recente beleidsrapporten over de registratie van criminaliteit. De namen van anonieme bronnen zijn bij de redactie bekend.

Auteurs

180618-5N9A8312Sylvana-klein

Sylvana van den Braak

Sylvana van den Braak (1992) is onderzoeksjournalist bij platform Investico en schreef daar onder meer over sekswerk, arbeidsmigratie, …
Profiel-pagina
180618-5N9A8303Simone-klein

Simone Peek

Simone studeerde Moderne Geschiedenis en Russisch en liep stage bij The Moscow Times. Voor Investico maakt ze de podcast Speurwerk en …
Profiel-pagina