Investico-journalisten onderzoeken wat er echt toe doet. Elke maand komen we met nieuwe onthullingen. Veel lezers willen weten hoe we dat aanpakken. In Speurwerk leggen we verantwoording af. We laten zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat. We gaan dieper in op onze samenwerking met andere media, leggen uit hoe we bij onderwerpen terecht komen en welke dilemma’s we tegenkomen.

Onderdeel van dossier

Arbeid en uitbuiting

Duizenden arbeidsmigranten werken in Nederland onder ellendige omstandigheden.

Deze aflevering van Speurwerk gaat over Uitgebuit, het allereerste boek van Investico, uitgegeven bij Atlas Contact over de onderkant van de Nederlandse arbeidsmarkt. Hoofdauteur Emiel Woutersen werkte daarvoor samen met vier andere redacteuren van Investico. Hun verhaal gaat van moderne slavernij naar arbeidsuitbuiting tot doorgeschoten flexibilisering. Het boek is een bundeling van verhalen van Investico, aangevuld met veel meer informatie dan in eerdere publicaties te lezen was. De zoektocht naar de slachtoffers van uitbuiting wordt uitgebreid beschreven en er komen verschillende journalistieke dilemma’s aan bod. Dit alles onder leiding van hoofdredacteur Jeroen Trommelen.

In deze aflevering praten we met hoofdauteur Emiel Woutersen over het maken van een boek. Redacteur Daphné Dupont-Nivet vertelt over haar journalistieke dilemma’s tijdens haar onderzoek naar de misstanden in de vleesindustrie. En Marjolijn de Boer neemt de luisteraars mee naar een letterlijke arbeidsmarkt in Den Haag, waar elke vroege ochtend honderden busjes langsrijden om arbeidsmigranten op te pikken voor werk. Waarom staan ze daar? Krijgen ze wel netjes betaald? Luister hier naar de nieuwe aflevering van Speurwerk.

Hoofdredacteur Jeroen Trommelen en redacteur Emiel Woutersen publiceerden in De Groene Amsterdammer een essay over uitbuiting op de arbeidsmarkt. Dat is hier te lezen. Investico-boek Uitgebuit ligt in de boekhandel en is online te verkrijgen.

Auteurs

180618-5N9A8303Simone-klein

Simone Peek

Simone studeerde Moderne Geschiedenis en Russisch en liep stage bij The Moscow Times. Voor Investico maakt ze de podcast Speurwerk en …
Profiel-pagina
180618-5N9A8312Sylvana-klein

Sylvana van den Braak

Sylvana van den Braak (1992) is onderzoeksjournalist bij platform Investico en schreef daar onder meer over sekswerk, arbeidsmigratie, …
Profiel-pagina