Investico-journalisten onderzoeken wat er echt toe doet. Elke maand komen we met nieuwe onthullingen. Veel lezers willen weten hoe we dat aanpakken. In Speurwerk leggen we verantwoording af. We laten zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat. We gaan dieper in op onze samenwerking met andere media, leggen uit hoe we bij onderwerpen terecht komen en welke dilemma’s we tegenkomen.

Het is een goedbewaard geheim, maar een groot deel van het teakhout in India komt uit de oost-Afrikaanse staat Zuid-Soedan, waar de houtmarkt amper wordt gereguleerd. De opbrengsten komen ten goede aan buitenlandse bedrijven en corrupte politici en rebellen. Die daar tot dit jaar een binnenlandse oorlog mee financierden. Platform Investico zocht uit of dat hout mogelijk de Europese winkels bereikt.

In deze aflevering van Speurwerk vertellen Romy van der Burgh en Linda van der Pol over hun zoektocht via sociale media en samenwerking met een Indiase journalist. Ze leggen uit hoe zij zich voordeden als handelaar en de ene na de andere illegale deal hen werd voorgelegd. Ze kochten handelsdata van de Indiase kamer van koophandel en volgden zo de route van het Zuid-Soedanese roofhout via India naar Europa. Tot slot laten ze zien hoe makkelijk het is om fout hout op de Nederlandse markt te krijgen, ondanks de Europese Houtwet, die een einde had moeten maken aan de verkoop van illegale houtkap.

Het onderzoek verscheen in De Groene Amsterdammer en bij Platform Investico. De eindmix en de muziek van deze aflevering van Speurwerk zijn gemaakt door Pepijn Buitenhuis.

Auteurs

180618-5N9A8312Sylvana-klein

Sylvana van den Braak

Sylvana van den Braak (1992) is onderzoeksjournalist bij platform Investico en schreef daar onder meer over sekswerk, arbeidsmigratie, …
Profiel-pagina
180618-5N9A8303Simone-klein

Simone Peek

Simone studeerde Moderne Geschiedenis en Russisch en liep stage bij The Moscow Times. Voor Investico maakt ze de podcast Speurwerk en …
Profiel-pagina