Investico-journalisten onderzoeken wat er echt toe doet. Elke maand komen we met nieuwe onthullingen. Veel lezers willen weten hoe we dat aanpakken. In Speurwerk leggen we verantwoording af. We laten zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat. We gaan dieper in op onze samenwerking met andere media, leggen uit hoe we bij onderwerpen terecht komen en welke dilemma’s we tegenkomen.

Nieuws

Nieuwe aanslag op pensioenzekerheid: miljoenen aan premie blijken niet afgedragen

Pensioenfondsen duperen werknemers door fraude en slechte administratie

Deze aflevering van Speurwerk gaat over het onderzoek naar de bedrijfstakpensioenfondsen, waar driekwart van de Nederlandse werknemers pensioen opbouwt. Redacteuren Karlijn Kuijpers en Emiel Woutersen tonen aan dat pensioenfondsen gezamenlijk naar schatting honderden miljoenen euro’s mislopen door oude IT-systemen, frauduleuze werkgevers en gebrekkige controle. Investico zocht het uit voor De Groene Amsterdammer en met Gert-Jan Dennekamp voor Nieuwsuur.
In deze aflevering spreken we Karlijn Kuijpers en Emiel Woutersen. Wie dacht dat pensioenfondsen een overzichtelijke administratie bijhouden, vergist zich. In werkelijkheid is het pensioengebouw een wankele toren van oude IT-systemen, losse Excel-tabellen en papieren archieven. Van toezichthouders tot fondsbestuurders en van IT’ers tot vakbondsmensen, allemaal bevestigen ze dat werkgevers op grote schaal te weinig premie afdragen. Luister hier de nieuwe aflevering van Speurwerk.

Lees het hele onderzoek van Karlijn en Emiel in De Groene Amsterdammer of zie het item in Nieuwsuur. We publiceerden ook een geannoteerde versie, met onderzoeksbronnen en documenten. Investico blijft schrijven over pensioenen. Heeft u een tip? Neem contact met ons op.

Auteurs

180618-5N9A8312Sylvana-klein

Sylvana van den Braak

Sylvana van den Braak (1992) is onderzoeksjournalist bij platform Investico en schreef daar onder meer over sekswerk, arbeidsmigratie, …
Profiel-pagina
180618-5N9A8303Simone-klein

Simone Peek

Simone studeerde Moderne Geschiedenis en Russisch en liep stage bij The Moscow Times. Voor Investico maakt ze de podcast Speurwerk en …
Profiel-pagina