Investico-journalisten onderzoeken wat er echt toe doet. Elke maand komen we met nieuwe onthullingen. Veel lezers willen weten hoe we dat aanpakken. In Speurwerk leggen we verantwoording af. We laten zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat. We gaan dieper in op onze samenwerking met andere media, leggen uit hoe we bij onderwerpen terecht komen en welke dilemma’s we tegenkomen.

De FinCEN Files: een lek van ruim 2.600 documenten van de Amerikaanse autoriteit FinCEN, waar Amerikaanse banken verdachte transacties moeten melden. Die geheime documenten kwamen via internationaal journalistencollectief ICIJ in handen van meer dan 400 journalisten uit 88 landen, onder wie Karlijn Kuijpers en Anouk Kootstra van Investico.

Het lek laat zien dat ’s werelds grootste banken, waaronder de Nederlandse bank ING, bleven profiteren van machtige en gevaarlijke klanten, zelfs nadat ze waren gestraft voor hun nalatigheid om witwassen tegen te gaan.

In deze aflevering van Speurwerk vertellen Karlijn Kuijpers en Anouk Kootstra hoe je onderzoek doet in een berg documenten, wat ze daarin tegenkwamen — en hoe ze omgaan met dreigementen en advocatenbrieven van de partijen waarover ze schreven. En waarom is het, ook na de grote onderzoeken rond de Panama en Paradise papers, belangrijk zo uitgebreid over de FinCEN-Files te berichten?

Het onderzoek verscheen in de vorm van meerdere artikelen in weekblad De Groene Amsterdammer, Dagblad Trouw en het Financieele Dagblad. De eindmix en de muziek van deze aflevering van Speurwerk zijn gemaakt door Pepijn Buitenhuis en de gesprekken zijn deels opgenomen in State Of Mind studio.

Auteurs

180618-5N9A8312Sylvana-klein

Sylvana van den Braak

Sylvana van den Braak (1992) is onderzoeksjournalist bij platform Investico en schreef daar onder meer over sekswerk, arbeidsmigratie, …
Profiel-pagina
180618-5N9A8303Simone-klein

Simone Peek

Simone studeerde Moderne Geschiedenis en Russisch en liep stage bij The Moscow Times. Voor Investico maakt ze de podcast Speurwerk en …
Profiel-pagina