Investico-journalisten onderzoeken wat er echt toe doet. Elke maand komen we met nieuwe onthullingen. Veel lezers willen weten hoe we dat aanpakken. In Speurwerk leggen we verantwoording af. We laten zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat. We gaan dieper in op onze samenwerking met andere media, leggen uit hoe we bij onderwerpen terecht komen en welke dilemma’s we tegenkomen.

Deze aflevering van Speurwerk gaat over het onderzoek naar klimaatbossen: tropische regenbossen die worden beschermd om het broeikasgas-CO2 dat we dagelijks produceren, te compenseren. Een systeem dat begon als win-win, maar inmiddels veel kritiek krijgt van milieuwetenschappers en natuurbeschermers. In april 2019 kondigde ook oliegigant Shell aan CO2-compensatie aan te bieden, via bescherming van tropische bossen en aanplant van nieuwe.

Maar wat gebeurt er wanneer zo’n klimaatbos in Indonesië getroffen wordt brand? Redacteur Daphné Dupont-Nivet zocht het uit voor De Groene Amsterdammer en dagblad Trouw, samen met Jasmijn Missler en Indonesische journalisten van het tijdschrift Tempo en het digitale platform Narasi. Ze ontdekten dat dit soort projecten minder garanties bieden dan de investeerders hun klanten doen geloven. Met behulp van satelliet-analyses, experts en onderzoek in Indonesië kwamen ze erachter dat een deel van het Indonesische reservaat waar Shell Co2-credit koopt, beschadigd is door brand en dat lokale boeren het reservaat gebruiken voor landbouw.

In deze aflevering praten we met Daphné Dupont-Nivet over hoe zij de brand in het klimaatbos ontdekte en wat het probleem is van het compensatiesysteem. Ze vertelt over satelliet-analyses en haar samenwerking met Indonesische journalisten. Hoogleraar Guido van der Werf legt uit hoe hij de data van satellieten gebruikt om branden in Indonesië te detecteren en analyseren én wat dat betekent voor klimaatverandering. Luister hier naar de nieuwe aflevering van Speurwerk.

Lees het hele onderzoek van Daphné in De Groene Amsterdammer of Trouw. We publiceerden ook een geannoteerde versie van het onderzoek, met uitgebreide bronvermeldingen.

Auteurs

180618-5N9A8312Sylvana-klein

Sylvana van den Braak

Sylvana van den Braak (1992) is onderzoeksjournalist bij platform Investico en schreef daar onder meer over sekswerk, arbeidsmigratie, …
Profiel-pagina
180618-5N9A8303Simone-klein

Simone Peek

Simone studeerde Moderne Geschiedenis en Russisch en liep stage bij The Moscow Times. Voor Investico maakt ze de podcast Speurwerk en …
Profiel-pagina