Investico-journalisten onderzoeken wat er echt toe doet. Elke maand komen we met nieuwe onthullingen. Veel lezers willen weten hoe we dat aanpakken. In Speurwerk leggen we verantwoording af. We laten zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat. We gaan dieper in op onze samenwerking met andere media, leggen uit hoe we bij onderwerpen terecht komen en welke dilemma’s we tegenkomen.

Wadden-kleiner

Nieuws

800 miljoen voor Wadden grotendeels verspeeld

Het Waddenfonds, bedoeld voor de ontwikkeling van de Wadden, gaat op aan stadsontwikkeling

Deze aflevering van Speurwerk gaat over het onderzoek naar het Waddenfonds. Veel onderzoeksprojecten beginnen met een tip of een incident. Dit onderzoek begon alleen met nieuwsgierigheid: Wat zou er gebeurd zijn met de honderden miljoenen van het Waddenfonds? Redacteuren Belia Heilbron en Eline Huisman van Investico zochten het uit voor De Groene Amsterdammer samen met hun regionale collega’s van Het Dagblad van het Noorden en De Leeuwarder Courant én met tv-programma Eenvandaag. Ze ontdekten dat van het oorspronkelijke doel van het Waddenfonds – het beschermen en verbeteren van het Waddengebied – weinig is terechtgekomen. In plaats daarvan is het tegenovergestelde gebeurd: het fonds is een grabbelton geworden in de handen van provincies die het gebruiken voor eigen projecten. Ook ondernemers en hobbyisten weten de subsidiepot te vinden.

In deze aflevering praten we met Belia Heilbron over de gesubsidieerde projecten van het Waddenfonds zoals een glow in the dark midgetgolfbaan of de restauratie van een orgel, die allebei een ton toegewezen kregen. Journalist Gerdt van Hofslot, van Het Dagblad van het Noorden, vertelt dat hij het Waddenfonds al langer onder de loep wilde nemen maar een samenwerking met Investico noodzakelijk was, omdat het onderzoek te tijdrovend is voor alleen de dagbladjournalistiek. En redacteur Eline Huisman legt uit hoe er belangenverstrengeling ontstond rond het fonds. Provincies die zelf subsidies aanvragen, zitten nu namelijk ook in het bestuur en kunnen hun eigen aanvraag goedkeuren. Luister hier naar de nieuwe aflevering van Speurwerk.

Zie het onderzoek naar het Waddenfonds in De Groene Amsterdammer, regionale kranten Het Dagblad van het Noorden en De Leeuwarder Courant én in  EenVandaag.

De Groene Amsterdammer nam ook een podcast op over dit onderzoek, waarin auteurs Belia Heilbron en Kim van Keken aan het woord komen. De Groene Amsterdammer Podcast is hier te luisteren.

Auteurs

180618-5N9A8312Sylvana-klein

Sylvana van den Braak

Sylvana van den Braak (1992) is onderzoeksjournalist bij platform Investico en schreef daar onder meer over sekswerk, arbeidsmigratie, …
Profiel-pagina
180618-5N9A8303Simone-klein

Simone Peek

Simone studeerde Moderne Geschiedenis en Russisch en liep stage bij The Moscow Times. Voor Investico maakt ze de podcast Speurwerk en …
Profiel-pagina