Investico-journalisten onderzoeken wat er echt toe doet. Elke maand komen we met nieuwe onthullingen. Veel lezers willen weten hoe we dat aanpakken. In Speurwerk leggen we verantwoording af. We laten zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat. We gaan dieper in op onze samenwerking met andere media, leggen uit hoe we bij onderwerpen terecht komen en welke dilemma’s we tegenkomen.

Slachtoffers van seksueel geweld laten vaker van zich horen, maar deze meldingen resulteren steeds minder vaak in aangiften.In deze aflevering van Speurwerk hoor je Investico-redacteuren Anouk Koopman en Jolanda van de Belt over hun onderzoek naar het stijgende aantal meldingen van verkrachtingen en de strafrechtketen.

In de afgelopen zeven jaar steeg het aantal mensen dat vanwege verkrachting naar de politie stapte met zestig procent. Met cijfers van de politie, het OM en de rechtspraak reconstrueerden Anouk en Jolanda hoeveel van deze nieuwe verkrachtingsmeldingen leiden tot een veroordeling van de dader. Ook ontdekten ze waar het misgaat in de opsporing.

Het onderzoek verscheen als artikel in weekblad De Groene Amsterdammer en een artikel in Dagblad Trouw. De eindmix en de muziek van deze aflevering van Speurwerk zijn gemaakt door Pepijn Buitenhuis en de gesprekken zijn opgenomen in State Of Mind studio.

Presentatie: Sylvana van den Braak & Simone Peek

Auteurs

180618-5N9A8312Sylvana-klein

Sylvana van den Braak

Sylvana van den Braak (1992) is onderzoeksjournalist bij platform Investico en schreef daar onder meer over sekswerk, arbeidsmigratie, …
Profiel-pagina
180618-5N9A8303Simone-klein

Simone Peek

Simone studeerde Moderne Geschiedenis en Russisch en liep stage bij The Moscow Times. Voor Investico maakt ze de podcast Speurwerk en …
Profiel-pagina