Investico-journalisten onderzoeken wat er echt toe doet. Elke maand komen we met nieuwe onthullingen. Veel lezers willen weten hoe we dat aanpakken. In Speurwerk leggen we verantwoording af. We laten zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat. We gaan dieper in op onze samenwerking met andere media, leggen uit hoe we bij onderwerpen terecht komen en welke dilemma’s we tegenkomen.

De vierde aflevering gaat over het onderzoek naar datagedreven landbouw en de gevolgen voor boeren. Redacteur Parcival Weijnen en Anouk Ruhaak deden onderzoek voor weekblad De Groene Amsterdammer en dagblad Trouw. Ze ontdekten hoe datagedreven landbouw een machtsverschuiving in de sector teweeg brengt. Volgens Den Haag en Brussel heeft gerobotiseerde, datagedreven landbouw de toekomst. Gerobotiseerde landbouw kan goed zijn voor het milieu, dierenwelzijn en de portemonnee van de boer. De Europese Commissie heeft er voor de periode 2018 en 2020 ruim 1,6 miljard voor gereserveerd. Maar wie is de baas over de data? En wat zijn de gevolgen als een apparaat niet goed functioneert? Uit onderzoek van Investico blijkt dat boeren te afhankelijk zijn en data vooral gebruikt wordt voor economisch gewin door grote bedrijven in het veld.

In deze aflevering vertelt Investico-redacteur Parcival Weijnen over zijn onderzoek en bezoeken we boer Emiel Stam, die door problemen met zijn melkrobot maar liefst 49 koeien verloor. Luister hier naar de vierde aflevering van Speurwerk.

Artikel-22-Melkmachines-header

Nieuws

Boeren weten niet waar hun kostbare data blijven

Kippenboer en veehouder naar de rechter over misbruik agrarische gegevens

Auteurs

180618-5N9A8312Sylvana-klein

Sylvana van den Braak

Sylvana van den Braak (1992) is onderzoeksjournalist bij platform Investico en schreef daar onder meer over sekswerk, arbeidsmigratie, …
Profiel-pagina
180618-5N9A8303Simone-klein

Simone Peek

Simone studeerde Moderne Geschiedenis en Russisch en liep stage bij The Moscow Times. Voor Investico maakt ze de podcast Speurwerk en …
Profiel-pagina