Investico-journalisten onderzoeken wat er echt toe doet. Elke maand komen we met nieuwe onthullingen. Veel lezers willen weten hoe we dat aanpakken. In Speurwerk leggen we verantwoording af. We laten zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat. We gaan dieper in op onze samenwerking met andere media, leggen uit hoe we bij onderwerpen terecht komen en welke dilemma’s we tegenkomen.

In deze aflevering van Speurwerk hoor je Investico-redacteuren Sylvana van den Braak en Simone Peek samen met Judith Konijn van radioprogramma Argos. We onderzochten hoe arbeidsmigranten – werkzaam in distributiecentra van online-supermarkten – grote kans lopen op een besmetting met het coronavirus en zo mogelijk een brandhaard kunnen veroorzaken. 

Door de toenemende vraag naar thuisbezorgde boodschappen tijdens de coronacrisis, werden tientallen extra medewerkers aangenomen voor in distributiecentra. In de relatief krappe magazijnen kan daardoor onvoldoende afstand gehouden worden. Door gezamenlijke huisvesting en georganiseerd vervoer voor arbeidsmigranten zijn de besmettingsrisico’s extra hoog. Ook werken veel van hen door tijdens ziekte, uit angst hun salaris te verliezen. Geen enkele controle-instantie ziet momenteel toe op de arbeidsomstandigheden in de centra.

In de nieuwste aflevering van Speurwerk luisteren we naar een radio-uitzending die we samen met Judith Konijn voor radioprogramma Argos maakte. Voor dit onderzoek schreven we ook een artikel voor weekblad De Groene Amsterdammer. De eindmix en de muziek van deze aflevering van Speurwerk zijn van de hand van Pepijn Buitenhuis en de gesprekken werden opgenomen in State Of Mind studio. Luister hier naar de nieuwe aflevering van Speurwerk.

Auteurs

180618-5N9A8312Sylvana-klein

Sylvana van den Braak

Sylvana van den Braak (1992) is onderzoeksjournalist bij platform Investico en schreef daar onder meer over sekswerk, arbeidsmigratie, …
Profiel-pagina
180618-5N9A8303Simone-klein

Simone Peek

Simone studeerde Moderne Geschiedenis en Russisch en liep stage bij The Moscow Times. Voor Investico maakt ze de podcast Speurwerk en …
Profiel-pagina