Bedrijven die schulden opkopen van banken, energieleveranciers en telefoonbedrijven worden rijk van mensen die geen geld hebben. Ze halen rekeningen volledig leeg zonder rekening te houden met iemands bestaansminimum. Zelfs Nederlanders met oude schulden in guldens komen in de problemen dankzij de woekerpraktijken van schuldkopers. Bluf en intimidatie zijn het verdienmodel.

Hoe werkt deze handel in schuld? Moeten kwetsbare huishoudens niet beter beschermd worden? En hoe ervaren hulpverleners de praktijken van deze incassobureaus? Samen met De Groene Amsterdammer organiseren wij op 24 oktober een debatavond in Pakhuis de Zwijger over de groeiende handel in schuld.

Programma

HH-3427774

Onderdeel van dossier

De handel in schulden

Incassobureaus plunderen steeds vaker particuliere bankrekeningen

Investico-redacteuren Thomas Muntz, Karlijn Kuijpers en Tim Staal vertellen over hun onderzoek en brengen het laatste nieuws, exclusief in De Zwijger.

Documentairemaker Ingeborg Jansen volgde in de documentaire ‘Vergeef me mijn schulden’ een aantal rechter-commissarissen die beslissen of iemand wordt toegelaten tot de schuldsaneringsregeling. Een stukje uit de documentaire zal ook op de avond worden vertoond.

Imre Vellenga en schuldhulpverlener Joke de Kock met elkaar in gesprek over hoe zij schuldenproblematiek proberen aan te pakken. Vellenga werkt bij Society Impact, een organisatie die met innovatieve oplossingen mensen met schulden helpt. De Kock kent als ere-voorzitter van de branchevereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren en manager schuldhulpverlening de ins-en outs rondom de schuldenproblematiek. Hoe werkt de aanpak van schulden in Nederland?

We sluiten de avond af met een column over schuld, moraal en de toekomst van onze economie door politiek-filosoof Pieter Pekelharing

Meld je nu aan! Toegang is gratis.