Staatssteun aan clubs is sinds 2002 verboden volgens Europese mededingingsregels. Dat heeft geleid tot een breed scala aan omwegen en financiële constructies om toch gemeenschapsgeld in noodlijdende voetbalclubs te steken.

Gemeenten en provincies staken 610 miljoen euro in het voetbal. Vitesse (75 miljoen), ADO Den Haag (73 miljoen), SC Heerenveen, FC Groningen en NAC Breda (alle drie rond de 40 miljoen) profiteerden het meest.

Telkens opnieuw dreigden clubs door slecht financieel management ten onder te gaan, en telkens werden ze gered door investeringen in stadions, het weggeven van gemeentegrond, koopsommen op trainingscomplexen, kwijtgescholden leningen en later waardeloos gebleken borg- en garantstellingen. Boven op de 610 miljoen euro aan de clubs komen de landelijke kosten voor de politie-inzet (265 miljoen euro) en de uitgaven van de (publiek bekostigde) NOS aan de uitzendrechten voor de eredivisie (186 miljoen euro). Semi-overheidsbedrijven sponsorden de clubs ook nog voor 42 miljoen.

Behalve het complete overzicht van de constructies en bedragen aan alle clubs in het betaald voetbal brengt De Groene Amsterdammer deze week ook drie verhalen over de grote financiële injectie van de gemeente Den Haag aan ADO, de kostbare samenwerking tussen Doetinchem en De Graafschap en de eindeloze redding van BV Veendam. Hieruit blijkt hoe clubs keer op keer aankloppen bij gemeenten, die vervolgens over de brug komen vanwege nauwe financiële verstrengeling, angst voor boze fans en vrees voor (politiek) imagoverlies.

De eerste masterclass onderzoeksjournalistiek van De Groene Amsterdammer heeft de soms bizarre (financiële) constructies in het betaald voetbal ontward aan de hand van een uitgebreide vragenlijst aan gemeenten, jaarverslagen, stukken uit de Kamer van Koophandel en het kadaster, rapporten, raadsbesluiten en interviews met betrokkenen tussen 1996 en nu.