Privaat onderwijsinstituut NCOI heeft de onderwijswetgeving overtreden, dat concludeert de Inspectie van het Onderwijs in een gisteren gepubliceerd rapport. NCOI heeft de afgelopen vier jaar aan meer dan 500 cursisten een masterdiploma verstrekt voor opleidingen die helemaal geen erkende masteropleidingen waren. De Inspectie tikt NCOI daarnaast op de vingers voor het onduidelijk voorlichten van cursisten en studenten over wat hun diploma waard is.

NCOI is de grootste private opleider van Nederland. Het nam de afgelopen jaren tientallen concurrenten over. Zo vallen cursusgigant LOI, secretaresse-opleider Schoevers en private middelbare school Luzac allemaal onder hetzelfde moederbedrijf. Een deel van het aanbod van al die opleiders is officieel erkend als hbo-bachelor. Maar het grootste gedeelte bestaat uit cursussen: korte programma’s zonder officiële erkenning van de accreditatieorganisatie NVAO.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De overtredingen die de Inspectie vaststelt gaan over het verschil tussen erkende en niet-erkende programma’s. De onterecht verstrekte diploma’s horen bij zogenoemde ‘executive masters’ en ‘professional masters’. Op de diploma’s staat het woord ‘master’ vermeld. Volgens NCOI worden deze opleidingen ook op masterniveau gegeven, maar zij worden niet officieel als masteropleiding erkend. Vijf verschillende NCOI-opleiders hebben de afgelopen vier jaar zulke diploma’s uitgereikt die wel ‘master’ heetten, maar geen echte master waren. Volgens de Inspectie is dat in strijd met de wet.

In totaal kregen ruim 500 studenten zo’n diploma. Volgens de Inspectie komt het zelden voor dat één onderwijsinstituut zoveel onterechte diploma’s uitreikt. Cursisten kunnen in de problemen komen met solliciteren als hun diploma niet officieel erkend blijkt.

Volgens de Inspectie wekt NCOI daarnaast verwarring over de status van haar opleidingen. Zo staan erkende bacheloropleidingen en korte cursussen door elkaar op de website. Daarnaast zegt het bedrijf online dat een student bijvoorbeeld een ‘diploma HBO Ergotherapie’ zal krijgen, terwijl het slechts om een eenjarig niet-erkend programma ‘op hbo-niveau’ gaat. De Inspectie stelde zulke onduidelijkheden vast bij alle zestien onderzochte NCOI-opleiders.

NCOI paste een deel van de onduidelijke formuleringen aan nadat de Inspectie daarop wees, maar volgens de Inspectie voldoet de online informatie nog steeds niet aan de wet. Ten slotte noemt NCOI zichzelf op zijn website ‘universiteit’, terwijl dit wettelijk niet is toegestaan, zegt de Inspectie.

Uit eerder onderzoek van platform Investico samen met Trouw, mede voor De Groene Amsterdammer, bleek al dat NCOI-opleiders onduidelijk communiceren over hun opleidingen. Studenten wisten bijvoorbeeld niet of hun korte opleiding op hbo-niveau gelijkwaardig was aan een volledige mbo-opleiding, of dat hun diploma überhaupt erkend was. De agressieve groeistrategie van NCOI ging ten koste van de onderwijskwaliteit, stelde dat onderzoek vast. ‘Kwaliteit voert voor NCOI niet de boventoon’, vertelde een oud-werknemer. ‘Het is uiteindelijk een sales-organisatie.’

NCOI schrijft in een reactie dat de conclusies van de Onderwijsinspectie “onterecht zijn, juridische grond missen en zelfs in strijd zijn met de wet.” De wetgeving over diploma’s is onduidelijk, zegt NCOI. Ook schrijft de opleider in een bij het rapport gevoegde reactie dat de Inspectie haar “eigen normen heeft verzonnen”. “De toezichthouder gaat op de stoel van de wetgever zitten.” Ten slotte zegt NCOI dat volwassen studenten het verschil tussen een erkende opleiding en niet-erkend programma heel goed zelf kunnen inschatten.

De Onderwijsinspectie schrijft in een reactie dat studenten duidelijk moeten weten aan welke opleiding ze beginnen en wat voor diploma ze ontvangen. De Inspectie erkent dat er een grijs gebied is omdat sommige termen niet wettelijk zijn beschermd. “We hebben gepleit voor aanpassing van de wet. Maar hoe meer begrippen in de wet worden beschermd, hoe meer nieuwe begrippen er worden verzonnen.” Het is aan de minister van Onderwijs om te bepalen of NCOI hiervoor beboet zal worden.

Investico deed vorig jaar uitgebreid onderzoek naar NCOI voor Trouw en De Groene Amsterdammer. Lees hier meer over het verdienmodel van de omscholingsmonopolist.

Auteurs

Michelle Salomons

Michelle Salomons studeerde journalistiek in Utrecht en kunst en politiek aan Goldsmiths University in Londen. Eerder werkte ze als …
Profiel-pagina
20220620_IMG_9518 Emiel – Investico_RT

Emiel Woutersen

Emiel studeerde Theoretische Natuurkunde in Amsterdam en Cambridge. Hij is lid van de staf van Investico en deed onder andere onderzoek …
Profiel-pagina