Investico-journalisten onderzoeken wat er echt toe doet. Elke maand komen we met nieuwe onthullingen. In Speurwerk laten we zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat en hoor je de stemmen achter onze verhalen.

Na de uitbraak van het coronavirus vreest de overheid voor een enorme stroom aan werklozen. In mei 2020 kondigt minister Koolmees, toen nog Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, daarom de regeling Nederland leert door aan. Mensen die hun baan kwijt zijn, of kwijt dreigen te raken, kunnen via deze regeling om- en bijgeschoold worden, aan de hand van gratis coachingstrajecten, trainingen en opleidingen.

Inmiddels is er bijna 200 miljoen euro subsidie voor uitgetrokken. Investico vroeg zich af waar deze subsidie precies terecht is gekomen. In deze aflevering van Speurwerk vertellen journalisten Michelle Salomons en Emiel Woutersen over hun zoektocht. Ze ontdekten dat zeventig procent van de gesubsidieerde opleidingen zich niet op een beroep richt waar personeel nodig is. Daarnaast bereikt de regeling ook nauwelijks lager opgeleiden. Wat ongelijkheid tussen laag en hoog opgeleiden in stand houdt en de tekorten op de arbeidsmarkt niet oplost. Luister hier naar de aflevering van Speurwerk.

Het onderzoek werd gepubliceerd bij De Groene Amsterdammer en EenVandaag.

Presentatie & montage: Sylvana van den Braak & Simone Peek

Muziek & eindmix: Pepijn Buitenhuis

Auteurs

180618-5N9A8312Sylvana-klein

Sylvana van den Braak

Sylvana van den Braak (1992) is onderzoeksjournalist bij platform Investico en schreef daar onder meer over sekswerk, arbeidsmigratie, …
Profiel-pagina
180618-5N9A8303Simone-klein

Simone Peek

Simone studeerde Moderne Geschiedenis en Russisch en liep stage bij The Moscow Times. Voor Investico maakt ze de podcast Speurwerk en …
Profiel-pagina