Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het Zwitserse oliehandelsbedrijf IPCO Trading een boete opgelegd van honderdduizend euro vanwege het illegaal importeren en bewerken van een lading giftige nafta voor de kust van Scheveningen.

In januari 2013 heeft het schip Franz Schulte een lading van 8.000 kubieke meter hoogzwavelige nafta, afkomstig uit de Russische deelrepubliek Tartastan, vervoerd naar Nederlandse wateren en bewerkt op de ankerplaats Scheveningen. Het OM verwijt IPCO Trading – de eigenaar van deze vervuilde afvalstof- dat de Nederlandse autoriteiten niet om toestemming heeft gevraagd voor de invoer. Ook mocht de giftige lading niet bewerkt worden op het tankschip.

Het OM spreekt van ‘ernstige strafbare feiten’ en noemt het onwenselijk dat IPCO de nafta verwerkte zonder toezicht van de inspecteurs ‘vanwege de risico’s die het met zich mee kan brengen’.

Levensgevaarlijke operatie

Uit onderzoek van Investico bleek al dat dit een levensgevaarlijk proces was. Eén vonkje was voldoende om het schip te laten exploderen. Het gebied rond ankerplaats Scheveningen is ontsnapt aan een ramp, zo lieten meerdere betrokken aan ons weten.

Tijdens de behandeling van de rechtszaak op 26 januari van dit jaar stelden de advocaten van IPCO Trading dat het bedrijf geen strafbare feiten had gepleegd. Het dossier van het OM was volgens advocaat Von Bòné ‘onvolledig’ en gaf een ‘eenzijdig beeld’. Acht maanden later gaat het oliehandelsbedrijf akkoord met de boete van een ton en erkent dat ze de hoogzwavelige nafta als gevaarlijke afvalstof hadden moeten aanmerken.

HH-54438159

Longread

Een bijna-ramp bij Scheveningen

Een partij vervuilde nafta ondergaat een levensgevaarlijke operatie voor de kust van…

Auteurs

54-Investico-07-06-201700934

Huib de Zeeuw

Huib studeerde journalistiek, Internationale Betrekkingen en...

Huib studeerde journalistiek in Ede en Arabische taal & cultuur en Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam. Huib …
Profiel-pagina